Stožer priprema novi set oštrijih mjera. Božinović: “U drugom valu epidemije to će biti najstrože mjere”

25

Premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održali su danas sastanak sa svim županima u svezi sa mjerama protiv koronavirusa. Cilj sastanka bio je raspraviti o trenutnoj situaciji na terenu kako bi se mogle zajednički donijeti nove odluke i mjere.

Božinović je kazao: „Sutra će stožer pripremiti novi set mjera s kojima ćemo upoznati župane i set će vrijediti negdje do Božića. Radi se o oštrijim mjerama, neki misle da su ove mjere dostatne, ali brojevi ne padaju i idemo s novim mjerama imajući u vidu da je ovo duga bitka. Nije stvar o tjednu ili dva već o dužem razdoblju restrikcija, ako će sve ići po planu trajat će nekoliko mjeseci do šest mjeseci. Ne mogu reći koje su konkretne mjere, tek će se o njima razgovarati. Usmjerene su na segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstva, i na druge resore, prije svega kultura i dijelovi školstva. Treba pronaći taj jedan balans koji smo tražili sve ovo vrijeme i probali ga naći u racionalnom opsegu. Virus se ponaša tako da ako dođe do popuštanja mjera on se razmaše. Nije odmah bio plan ići odmah u najstrože mjere već ih postupno pooštravati.

Ići će na nacionalnoj razini strože mjere. Donosimo mjere koje su s jedne strane za zaštitu života ljudi. S druge strane moramo razmišljati da se ekonomski preživi i vidjeti koliko zatvaranje može imati utjecaja za mentalno zdravlje ljudi. Mi ćemo pripremiti draft za uži kabinet Vlade i župane, vidjet ćemo reakcije i primjedbe i onda donijeti odluku koja će stupiti na snagu vjerojatno krajem ovog tjedna. U drugom valu epidemije to će biti najstrože mjere sa ciljem da se zaustavi širenje virusa, da zdravstveni sustav ne bude preopterećen i da svi pacijenti, ne samo oboljeli od covida-19, dobiju zdravstvenu skrb. Postoje cjepiva koja su obvezna, moramo znati da bi cjepivo zaustavilo širenje epidemije trebalo bi biti procijepljeno 70 posto stanovništva i vodit ćemo računa da se to i dogodi. Moramo učiniti sve da se najveći broj građana cijepi. Vidite da u drugim zemljama klasičan lockdown nije nešto učinio. Po epidemiolozima mala zatvorena okupljanja više obitelji su najčešći izvor zaraze i brzine širenja,“ prenosi Jutarnji list.

Komentari