Stožer objavio nove mjere: Kafići mogu raditi do ponoći, ali unutra ne. Izbjegavajte masovno gledanje utakmice

28

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je stanje koronavirusa u Hrvatskoj: “U protekla 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.207. Među njima je 456 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 44 pacijenta. U protekla 24 sata oporavile su se 204 osobe, a testirano je njih 4.083. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 358.379 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 134 u protekla 24 sata. 349.049 osoba se oporavilo, od toga 204 u protekla 24 sata. U protekla 24 sata preminulo je 13 osoba, ukupno 8.123 osobe. Do danas je ukupno testirano 2.069.520 osoba, od toga 4.083 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 6.710 osoba. Zaključno s 10. lipnja utrošeno je 2.042.889 doza cjepiva. Dosad su 1.386.564 osobe cijepljene s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 656.325 primilo obje doze. Na dan 10. lipnja utrošeno je 55.960 doza cjepiva.”

Prema podacima Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ danas je 12 novooboljelih, 22 osobe su ozdravile, dok ukupan broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ iznosi 178. Tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski je obrađeno 395 uzoraka brisova od kojih je udio pozitivnih 3.0%. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti je danas veći od jučerašnjeg za jednog pacijenta i iznosi 19. Na respiratoru se nalaze 2 pacijenta, jednaki broj kao jučer. Ni tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u nije bilo preminulih osoba od COVID-19 bolesti.

Capak je iznio podatke o incidenciji: “Na tjednoj razini imali smo 1056, a u ovom tjednu 814, što je 22.9 posto manje nego u prošlom tjednu. Trenutna incidencija je 67.6, najniža u Istarskoj, a najviša u Međimurskoj. Po 14-dnevnoj stopi incidencija u EU Hrvatska zauzima 12. mjesto, niža od prosječne u Europi. Stopa smrtnosti je 1996 što nas stavlja na 21. mjesto ljestvice EU.”

Alemka Markotić izvijestila je o novim sojevima: “Zabrinjavaju nove varijante. Ta varijanta ulazi u necijepljene skupine, najviše u Velikoj Britaniji zasad… Dosta situacija je zabrinjavajuća i oni čine sve da ne dođe do većih posljedica. Stav Europe je da zasad ipak ta varijanta napada vulnerabilni dio i mlađe pa treba doista biti oprezan. U većini zemalja se indijska varijanta popela na 3 posto zaraženih pa to traži pozornost. Nije najsretnije za čuti, imamo dva izvješća koja su još u obradi. Radi se o sljedećem. Epidemija u Finskoj, pojavila se u jednoj bolnici na dva odjela, oboljelo je 57 bolesnika, 17 ih je umrlo, 41 je bilo cijepljeno jednom dozom, a ostali s dvije doze. Zaraženi su i djelatnici koji su bili cijepljeni, ali nitko nije teško bolestan. Slično je i u Belgiji u Domu za starije, gdje je 60 do 70 štićenika oboljelo, 11 je umrlo, bili su cijepljeni ali su bili s brojnim komorbiditetima.. 10 do 15 članova osoblja je inficirano. Vidimo da je trend da ljudi koji su primili jednu dozu odustaju od druge doze, to nije dobro… Fokus je da se trebaju cijepiti mlađi jer se među njima širi virus. Dosta zemalja se priprema cijepiti djecu 12 do 16 godina, Pfizer je odobren, bit će tijekom ili krajem ljeta i Moderna. Portugal je referirao da kod njih nema drugih varijanti, ali se kod njih širi Delta soj, u Španjolskoj je došlo do zaraze na natjecanju ljepote i širenja zaraze Delta sojem. Italija ima dosta stabilnu situaciju, u srednjoj Italiji primjećuju porast brazilske varijante. Trebamo zaključiti, ne smijemo misliti da pandemija prestaje, iako je situacija bolja… Treba se cijepiti čim prije s obje doze i dalje se treba pridržavati osnovnih mjera zaštite.

Potom su predstavljene nove mjere. Što se tiče ugostiteljskih objekata, oni mogu raditi do 24 sata, a to se odnosi i na pekare i javna okupljanja. Ukida se zabrana treniranja i natjecanja u zatvorenim prostorima. Na javnim događanjima i dalje je dopušteno maksimalno 100 osoba.

Božinović je kazao kako se jedinicama lokalne samouprave daje preporuka da ne organiziraju javna događanja poput masovnog gledanja nogometnih utakmica. Produžuju se mjere za javni prijevoz i trgovine do 30. lipnja. „Ulazak u RH osobama koje dolaze iz Scnhegneskog a koje su cijepljenje s dvije doze cjepiva, bit će im omogućen ulazak čim se cijepe s drugom dozom, neće trebati čekati protek vremena od 14 dana…“, kazao je Božinović.

Što se tiče ulaznica neće ih biti potrebno kupovati na ime i prezime, osim kod nekih događaja, ali u većini će se Covid-potvrda verificirati uz QR kod. “Bitno je da na događaje uđu oni koji imaju zeleno svjetlo na mobitelu na ulazu koja pokazuje da je osoba preboljela koronavirus ili je cijepljena ili pak ima negativan test na Covid. Ne vidim nikakvog razloga da se mlađa populacija ne cijepi koja ide na koncerte… Mi smo sada u fazi cijepljenja kada se cijepi čitava populacija, svatko se može cijepiti. Podaci nam pokazuju da se sve veći broj cijepi. Imamo skoro 100 tisuća cijepljenih u dobi do 30 godina. Pozivamo mlade da se cijepe i da izvade covid potvrdu, za necijepljene se pripremaju testna mjesta. Istra je pripremila 70 testnih mjesta za brze antigenske testove..“, istaknuo je Stožer.

Komentari