Stožer donio novu odluku, zbog novog soja se zabranjuju putovanja iz niza zemalja

188

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o koronavirusu: “U posljednja 24 sata zabilježeno je 5,460 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 34.731.

Među njima je 2.496 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 325 pacijenta. U odnosu na jučer na respiratoru su 34 nova. 257 bolesnika je zaprimljeno u zadnja 24 sata.

Broj osoba u samoizolaciji je 27,732. Ukupno se oporavilo 549.100 osoba, od toga 5.607 u posljednja 24 sata. Do danas je ukupno testirano 3.411.379 osoba, od toga 13.771 u posljednja 24 sata. Preminulo je 75 osoba.  10.644 je ukupno preminulih. 14 je cijepljenih, jedan s tri doze, jedan djelomično.”

“Stožer će danas donijeti posebnu odluku za ograničenje pojavu državne granicu obzirom na pojavu nove varijante virusa, ima potencijal da bude zaraznija od delta varijante, stoga i na razini EK će se donijeti određena preporuka za države članice, a mi ćemo navesti zemlje iz koje će biti ili zabranjeni dolasci ili će se HR državljani koji dolaze iz ti zemalja morati ići u 14-dnevnu karantenu. Država članicama ostavit će se na njihovu nacionalnu odluku da te države koje imaju visok broj zaražnih, visok postotak pozitivnih u među cijepljenjima, znači da same donesu odluku o putovanjima u te ili iz tih zemalja”, rekao je šef Stožera i ministar Davor Božinović.

Riječ je o Južnoj Africi, Bocvani, nekadašnjem Svazilandu, Nambibija, Zimbabveu i Hong Kongu.

Markotić je komentirala nove sojeve koronavirusa. “Pojavilo se nekoliko varijanti, ta nova varijanta u nekoliko zemalja, zna se da je na razini šiljatog spike proteine, više od 30-ak različitih mutacija, i zato je izražena zabrinutost. I WHO priprema sastanke na kojima će se razmotriti što bi to moglo značiti. Može utjecati na cjepiva i lijekove, i treba brzo ispitati. Brzo će se poduzeti sve mjere da se dobiju prvi rezultati. Dobro je da nema puno dokaza ni slučajeva izvan Afrike niti u samoj Africi. Vjerujem da ćemo u sljedećim tjednima više znati o tome”, javlja Index. 

Davor Božinović potvrdio je da će se trajanje covid-potvrda na razini EU smanjiti na 9 mjeseci. “Osim država članica EU, covid-potvrde koriste i Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i 20 trećih zemalja i teritorija. One se, osim za olakšavanje slobode kretanja na razini EU, koriste i za dodatne svrhe na nacionalnoj razini, a ovi razgovori koji su u tijeku vode se uz prijedlog preporuke kojima EK predlaže da covid-potvrde vrijede 9 mjeseci nakon primitka doze cjepiva. Njihova duljina nakon primanja booster doze još se ispituje, mi trenutno primjenjujemo godinu dana nakon primanja booster doze, jer još nije poznato koliko će ona držati imunitet. Ne bih rekao da stranci nisu dobrodošli. Znamo iz iskustva da je bilo situacija kada je Hrvatska bila stavljena na crvenu listu, pa sjetimo se kako je završila turistička sezona 2020. godine. Nemam podatak o lažnim potvrdama, no činjenica je da se QR kod ne može falsificirati. Može se falsificirati tako da se osoba lažno predstavi. Policija vodi računa o svakoj detekciji toga. Tu svima treba biti jasno da se radi o kaznenom djelu krivotvorenja službene isprave, za koje postoji kazna i do 3 godine zakona”, rekao je Božinović. Odluka o trajanju covid-potvrda mijenjat će se, pretpostavljam, sredinom prosinca, rekao je Božinović.

Beroš je upitan o savjetovanju o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, s Konačnim prijedlogom zakona. Nakon konzultacija zaključili smo da nam nedostaje pravnik. Ono što je bila tema je bilo odati novu sigurnosnu mjeru. Postoje dodatni elementi koji moraju opisati život te mjere. Ako mjera nema dodir sa stvarnošću, to nije dobro. U ovom trenutku je zakon u e-savjetovanju. Bit će još i više pitanja i prigovora. Tada nam dozvolite da komentiramo sve odrednice tog zakona”, rekao je.

L.B.

Komentari