Stožer donio nove nacionalne mjere, ali i lokalne

122

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u utorak 6 novih mjera. Jedna od njih je da se Odluka o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske produljuje do 15. listopada. Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak  u Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Povratak u matične države omogućit će se građanima država članica Europske unije, odnosno države članice schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području kao i članovima njihovih obitelji te državljanima trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenog o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, prenosi Jutarnji list. Također, stožeri jedinica lokalne samouprave zadužuju se za pojačani nadzor propisanih epidemioloških mjera.

Preostalih 5 mjera doneseno je za Zadarsku županiju, Dubrovačko-neretvansku, Varaždinsku županiju, Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku županiju.

Što se tiče Dubrovačko-neretvanske županije produljuje se Odluka o uvođenju nužnih mjera za područje županije do 1. studenog. Za Varaždinsku županiju produljuje se Odluka o uvođenju nužne epidemiološke mjere ograničenja svadbenih svečanosti do 31. listopada.

Vukovarsko-srijemska županija u trajanju od 14 dana uvodi nove mjere: na svim okupljanjima gdje je prisutno više od 50 osoba vodi se evidencija prisutnih s osnovnim informacijama (ime, prezime i broj telefona prisutnih osoba),  na svim društvenim i javnim okupljanjima obvezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obvezno je i nošenje maski za lice ili medicinskih maski, organizatori sportskih natjecanja obvezni su osigurati uvjete za održavanje natjecanja uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a sportska natjecanja u zatvorenim prostorima mogu se održavati samo bez prisustva gledatelja,  prilikom ulaska u javne ustanove stranke su obvezne nositi masku za lice ili medicinsku masku te dezinficirati ruke, preporuka umirovljenicima da ne odlaze na organizirana putovanja te da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba, preporuka ograničavanja izlazaka korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi, osim iz medicinskih ili drugih opravdanih razloga sukladno procjeni nadležne osobe koja rukovodi ustanovom ili objektom smještaja i zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe.

Za Brodsko-posavsku županiju donesene su sljedeće mjere: na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 100 osoba, svadbene svečanosti mogu se održavati samo u prostorima u kojima se za jednu prisutnu osobu može osigurati najmanje 4 kvadratna metra neto površine, a bez obzira na broj prisutnih osoba obvezno se vodi evidencija prisutnih osoba s osnovnim informacijama, na privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, a bez obzira na broj prisutnih osoba obvezno se vodi evidencija prisutnih osoba s osnovnim informacijama, na pogrebima i posljednjim ispraćajima može biti prisutno najviše 50 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, na svim društvenim i javnim okupljanjima obvezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obvezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski, organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera te su dužni vršiti pojačani nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera i  zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne te korisnicima drugih ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja.

Za Zadarsku županiju je donesena odluka da je od utorka na snazi izmijenjena Odluka o uvođenju nužnih epidemioloških mjera kojom se dozvoljavaju posjeti domovima za starije i nemoćne uz pridržavanje preporuka HZZJZ-a, prenosi Jutarnji list.

Komentari