Stožer civilne zaštite Grada Opatije: “Naša je osnovna zadaća sačuvati zdravlje kako domaćih ljudi, tako i sve brojnijih turista”

19

Stožeru civilne zaštite Grada Opatije obraćaju se brojne udruge, klubovi, mjesni odbori i tvrtke s namjerom organiziranja raznih društvenih događaja, koncerata, fešti, sportskih turnira. Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i ponovno povećan broj oboljelih od COVID-19 virusa Stožer je izrazio mišljenje da se sva događanja na području Grada Opatije mogu organizirati isključivo u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje su donesene u dogovoru s Ministarstvom zdravstva RH i nacionalnim Stožerom civilne zaštite. To znači da, ukoliko organizator ne može provesti preventivne mjere za sprječavanje potencijalnog širenja zaraze, Stožer civilne zaštite Grada Opatije neće dati preporuku za održavanje takvog događaja.

Iz Stožera ponavljaju, pri održavanju bilo kakvih manifestacija potrebno je održavati sigurnosni razmak među publikom od  1,5 metara i dezinficirati ruke. Događaji na kojima će publika sjediti i imati propisani razmak, kontrolirani ulaz i izlaz mogu se održati. Organizator mora biti svjestan da preuzima  odgovornost za zdravlje zajednice. Organizator događaja mora se obratiti Stožeru civilne zaštite Grada Opatije na e-mail adresu stozercivilnezastite@opatija.hr sa svim podacima o manifestaciji i izjavom da na vlastitu odgovornost preuzima organizaciju manifestacije te detaljnim opisom na koji način namjerava primijeniti epidemiološke mjere.

“Stožer CZ Grada Opatije i epidemiološka struka su uložili iznimne napore u sprječavanju širenja zaraze. Ne zaboravimo da je u Opatiji bilo 11 zaraženih osoba, a trenutno u Opatiji nema nijedne. Živimo u godini kada su otkazane Olimpijske igre, Europsko prvenstvo u nogometu, Oktoberfest i brojne druge svjetski poznate manifestacije. Nemoguće je kontrolirati veliku masu ljudi, jer nikada se ne zna tko je asimptomatski kliconoša. Zbog toga apeliramo na organizatore planiranih događaja da postupaju u skladu s okolnostima. Naša je osnovna zadaća sačuvati zdravlje kako domaćih ljudi, tako i sve brojnijih turista”, poručili su iz Stožera civilne zaštite Grada Opatije.

Komentari