Što je s provedbom novog Zakona o zaštiti životinja?! Članovi karlovačkog HGGS-a iz 12 metara dubokog bunara spasili iznemoglog psa

78

U ponedjeljak poslijepodne HGSS Stanica Karlovac zaprimila je dojavu od centra 112. Kada su stigli u selo Popović Brdo pored Karlovca, imali su što vidjeti. Shvatili su da iz bunara treba spasiti psa. Naime, prolazeći pokraj bunara jedan je čovjek čuo glasanje psa. Bunar je bio zatvoren drvenom pločom i “osiguran” ciglom.

HGSS-ovci su ustanovili kako se nesretna životinja nalazi na dnu dvanaest metara suhog bunara. Odmah se krenulo u spuštanje životinje na dno bunara. Prilikom spašavanja, psiću je stavljen pojas za životinje. Bio je miran, ali je teško disao, vjerojatno zbog nedostatka kisika u bunaru, ali i mogućih ozljeda od pada s visine. Ipak, akcija spašavanja sretno je završila, psić je odvezen na pregled u Veterinarsku stanicu.

Ostaje još jednom zahvaliti članovima HGSS-a koji su uvijek tu kada zatreba, ali istodobno poručiti nadležnim institucijama, kako je, unatoč novome, poboljšanom Zakonu o zaštiti životinja, sve veći broj napuštenih i zlostavljanih životinja. Veterinarska inspekcija godišnje primi oko 500 prijava, od toga pokrene oko stotinu postupaka. Ove godine izrečene su tek dvije zatvorske i dvije novčane kazne. Donošenje zakona, bez kontrole njegove provedbe tek je prazan dokument kojim se zadovoljava tek forma.

Danas tijekom posljepodneva HGSS Stanica Karlovac zaprimila je dojavu od centra 112.Radilo se o pronalsku psa u bunaru, u selu Popović Brdo pored Karlovca. Prolaznik je čuo psa te ga je uočio po prilasku bunaru. Bunar je bio zatvoren. Po dolasku na teren ustanovljeno je kako je pas na dnu suhog bunara dubine 12-ak metara i da se povremeno kreće. Na terenu su zatečeni djelatnici higijenskog servisa. Odmah se krenulo u spuštanje spašavatelja koji je opremljen izloacijskim aparatom od JVP grada Karlovca. Po spuštanju na dno pas je smješten u pojas za životinje te je izvučen na površinu i predan djelatnicima higijenskog servisa te odvežen na pregled u veterinrsku ambulantnu. Prilikom stavljanja u pojas životinja je bila iznimno mirna te je teško disala, vjerojatno zbog male količine kisika na dnu i potencijalnih ozljeda.

Objavljuje HGSS Stanica Karlovac u Ponedjeljak, 3. rujna 2018.

Komentari