SSSH na Svjetski dan socijalne pravde od Vlade traži vraćanje zakonskog rješenja o odlasku u mirovinu sa 65 godina!

29
novosel sssh

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde, 20. veljače, Savez samostalnih sindikata Hrvatske zahtijeva od Vlade RH dosljednost u provođenju vlastitog Programa rada za mandat 2016. – 2020. koji je, čini se, zaboravljen odmah nakon što je usvojen. Kao glavni cilj, taj je program postavio „ostvarenje vizije napredne i uspješne Hrvatske, prosperitetne i uređene države jednakih mogućnosti za sve koji svojim radom žele zajednički prosperitet“. „Društvena pravednost i solidarnost“ navedeni su kao jedan od četiri temeljna cilja.

Nedavno usvojena tzv. mirovinska reforma samo je jedan od primjera nedosljednosti i izostanka političke volje za rad na ostvarenju proklamiranih ciljeva, poručuju iz SSSH-a. Dok u Programu rada Vlade piše da će se „omogućiti dobrovoljni ostanak na tržištu rada i nakon 65. godine“, Vlada je umjesto toga odlučila onemogućiti odlazak u mirovinu prije 67. godine.

„Društvu koje ozbiljno shvaća socijalnu pravdu nastoji stvoriti jednake mogućnosti za sve građane, u svim područjima života.  Jednakih mogućnosti za ostvarenje dostojanstvenog života tijekom radnoga vijeka i u starosti u Hrvatskoj NEMA, jer NEMA ni jednake kvalitete života niti jednakih radnih uvjeta! Podizanje dobi za odlazak u mirovinu iznad 65 godina u Hrvatskoj je nerealno i diskriminirajuće. Očekivani životni radni vijek u Hrvatskoj još uvijek je za tri godine kraći od prosjeka Europske unije, a očekivano trajanje života u zdravlju nakon 65. godine života čak je upola kraće od prosjeka Europske unije. Stoga bi u potpunosti trebalo napustiti zakonske odredbe o podizanju dobi i vratiti se zakonskom rješenju o odlasku u mirovinu sa 65 godina!“, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Komentari