Sredinom idućeg tjedna izgledno jače zahladnjenje, pred nama sunčani i razmjerno hladni dani

138
zima

Idućih dana očekuje nas prava siječanjska zima, još u subotu uz umjerenu i jaku buru koja će ipak krajem nedjelje postupno oslabjeti.

Najhladnije jutro očekujemo u ponedjeljak kada će se vrijednosti temperature zraka u unutrašnjosti Istre nerijetko sniziti do -7 °C, a minuse očekujemo i u obalnom području. Dnevne temperature zraka također će biti prave siječanjske te će se kretati između 6 i 9 °C.

Usprkos poprilično aktivnim atlantskim ciklonama, sinoptička situacija u Europi ostaje zimska do daljnjega. Hladne fronte glavninom će zaobilaziti naše predjele, međutim na istoku kontinenta zadržavat će se hladan, siječanjski zrak.

U takvoj situaciji povremeno nam prijete umjerena i jaka zahladnjenja, kao što predviđaju modeli sredinom idućeg tjedna. Iako će do stvaranja ciklona doći južnije od naših krajeva i oborine se ne očekuju, ciklone će vrlo vjerojatno povući poprilično hladan zrak sa sjeveroistoka kontinenta.

Takav rasplet situacije znači nastavak prave zime, što je dobra vijest za poljoprivrednike i ljubitelje prirode, pošto neće doći do preuranjenog kretanja vegetacije koje kasnije tijekom ranog proljeća zna biti pogubno, donosi IstraMet.

L.B.

Komentari