Sramotno! Medicinska sestra koja svakodnevno radi s Covid-pacijentima dobila 120 kuna veću plaću

89

Zdravstvenim radnicima koji skrbe o pacijentima s Covidom-19 dodijeljene su sramotne isplate. Isplate su se svele na iznose od 5, 26 kuna, 33, kune, 41, 15 kuna, 45 kuna i 150 kuna. Članovi sindikata smatraju da je to omalovažavanje struke te razmišljaju vratiti iznose na račun premijera Andreja Plenkovića ili ministra zdravstva Vilija Beroša poručuje predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak za Jutarnji list.

Naime, plaće su trebale biti uvećane za 10% osnovne plaće. No, kod brojnih medicinskih djelatnika, ti iznosi su sramotni i mizerni. „Bolje da nismo dobili ništa. Iako je premijer Vlade pompozno najavio u medijima da će radnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dobiti posebnu nagradu u iznosu deset posto od osnovne plaće za rad s pacijentima i korisnicima koji boluju od bolesti covid-19, od toga, nažalost, ništa.“ Izračun nagrade u skladu s uputama Ministarstva zdravstva pretvorilo se u mjerenje minuta i sati koje su zaposlenici proveli u radu s Covid-pacijentima, a nagrada im je isplaćena samo za te sate.

Sindikalni povjerenik iz Opće bolnice Bjelovar Miroslav Pranjić kaže kako su mu se kolegice i kolege koji rade s pacijentima oboljelim od Covida-19 žalili na takav obračun nagrada, koje se u OB Bjelovar vrte oko 120 do 140 kuna: “Pa ljudi ne bi odijevali zaštitne skafandere za taj novac, a kamoli provodili sate u njima i brinuli se za druge. Kod nas je posao organiziran tako da naši djelatnici rade u teškim uvjetima, po četiri sata na prvoj liniji borbe s Covidom, a potom se ostale sate prebacuju na ‘obične’ odjele – tako da nitko i ne može zaraditi više od stotinjak kuna. A ne radi se ni o zaradi, mi svoj posao volimo, nego o tretmanu, činjenica je da su ovo teški uvjeti. Svi zdravstveni radnici trebali bi dobiti povećanje od deset posto, a oni na Covid-odjelima još i više, mi smo svi u bolnicama izloženi, i nikad se ne zna je li pacijent kojeg liječimo obolio, samo još nema simptome. Ne mogu shvatiti da to ministar ne može shvatiti“, piše Jutarnji list.

Ministar Beroš kazao je kako je određivanje iznosa naknade u domeni ravnatelja bolnica budući da su bolnice dobile upute da svi koji rade na Covid-odjelima dobiju plaću uvećanu 10%, a kao ekvivalent uzima se ili prethodni mjesec ili prosjek posljednja 3 mjeseca: „U domeni je ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova da za svakog djelatnika sagledaju koliko je radio s bolesnicima pozitivnima na covid-19 i da odrede taj dodatak,“ prenosi Jutarnji list.

Komentari