Spremni za sve! Osposobljavanje pripadnika Civilne zaštite u Šapjanama

72

Prema godišnjem planu vježbi Područnog ureda civilne zaštite Rijeka na poligonu Centra za obuku spasilačkih službi u Šapjanama provedeno je uvježbavanje. Na uvježbavanju su sudjelovali pripadnici postrojbi civilne zaštite i povjerenika Civilne zaštite iz sedam jedinica lokalne samouprave Primorsko goranske županije odnosno iz Opatije, Rijeke, Viškova, Kostrene, Čavli, Matulja i Mošćeničke Drage. Ispred Grada Opatije sudjelovala je zamjenica gradonačelnika, načelnica stožera Civilne zaštite Grada Opatije Kristina Đukić.

šapjane Civilna zaštita1

Provedeno je teoretsko i praktično osposobljavanje o osnovama spašavanja iz ruševina, korištenja potražnih pasa za pretraživanje ruševina, uporabe vatrogasne opreme, provođenja logističkih zadaća- podizanje kampa, organiziranje zadaće pripadnika postrojbi i povjerenika CZ, kao i iz prve pomoći.

Uvježbavanje je provedeno i na temu mogućeg potresa ili požara otvorenog prostora. Navedene jedinice lokalne samouprave u svojim planskim dokumentima (Procjene ugroženosti i Planovi djelovanja CZ) imaju razrađena operativna postupanja u koje su uključene postrojbe i povjerenici Civilne zaštite pa se ovim uvježbavanjem želi podignuti operativna spremnost snaga sustava civilne zaštite kao i uskladiti njihovo djelovanje s temeljnim operativnim snagama, a sve s ciljem kako bi se uvježbalo njihovo zajedničko djelovanje u slučaju velikih nesreća i katastrofa.

šapjane Civilna zaštita2

Obuku su vodili pročelnik Područnog ureda Civilne zaštite Rijeka, Matko Škalamera, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Opatija, Đana Pahor i Gordan Filinić zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Opatija.

L.B.

Komentari