Španjolsko-Mediteranska anticiklona na Kvarner donosi stabilne dane

106

Nakon jesenskog tipa vremena koji traje od početka mjeseca dobro dođe malo predah od oborina. Zanimljivo kako se naša regija i dalje nalazi pod iznadprosječnim temperaturama zraka koje nisu dotakle novo-prosječnu liniju već 50 dana! Ni narednih dana ne očekuje se spuštanje u prosječne temperature zraka pa samim time opasnosti za voćke od kasnih mrazeva zasad i dalje nema.

Sinoptička situacija

Posljednja u nizu ciklona narednih će se dana udaljavati od našeg područja prema istoku pa će i njeno djelovanje postepeno slabiti, no njezin slab utjecaj i dalje ćemo osjetiti tijekom utorka ponajviše u obliku naoblake te samo lokalnih oborina.

U pozadini ciklone stiže anticiklona koja se trenutno centrom nalazi kod Španjolske, a postepenim kretanjem prema istoku naše će područje zahvatiti krajem utorka spajajući se grebenom s jačom anticiklonom koja se nalazi kod Rusije.

Te će se dvije anticiklone držati „spojene” do petka kada će se ona kod Rusije dodatno udaljiti na istok, a na području Kanarskih otoka razvit će se novi centar Mediteranske anticiklone koji će dodatno ojačat Mediteransku anticiklonu pomicanjem prema istoku, odnosno Španjolskoj i kasnije Tunisu. Time će se nastavit djelovanje anticiklone na naše područje do kraja tjedna, javlja RiMeteo.

S obzirom da ćemo se cijelo vrijeme nalaziti sjeveroistočno od centra anticiklone, prema nama će strujati slabo zapadno i jugozapadno visinsko strujanje pa će zrak povremeno biti obogaćen vlagom što će se uglavnom transformirat u pojavu prolazne naoblake, no oborina ne bi trebalo biti, barem ne značajnih.

S obzirom na jaku ciklonalnu aktivnost iznad Atlantskog oceana u toku cijelog ovog tjedna, a koja će se vjerojatno nastaviti i početkom narednog i dalje nije tako skoro izgledno da će doći do spuštanja nekih ozbiljnijih hladnih prodora koje bi mogli ugroziti poljoprivredne djelatnosti pa se s proljećem družimo do daljnjeg bez rizika, a mnogi bi ovaj period mogli iskoristiti i za poslove na otvorenom.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak do sredine dana oblačan uz povremenu slabu kišu, osobito u toku noći, zatim slijedi djelomično kidanje naoblake pa će ostatak dana proći uz umjerenu naoblaku bez kiše. Po vrhovima planina (iznad 1200 m.n.v.) pasti će malo snijega. Vjetar slab do umjeren sjevernih i sjeverozapadnih smjerova, lokalno s jakim udarima osobito u gorju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Srijeda pretežno vedra, samo sredinom dana moguća je kratkotrajna umjerena naoblaka u zaleđu Rijeke i gorju. Puhat će slaba do umjerena bura, u gorju sjeveroistočnjak, a samo lokalno na istoku Kvarnera i jaka. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Četvrtak potpuno vedar. Još do sredine dana slaba i umjerena bura, u Velebitskom kanalu lokalno i jaka, a zatim slabljenje vjetra. U Gorskom kotaru puhat će slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, u zaleđu Rijeke lokalno do 2°C, a u Gorskom kotaru -1 – 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Petak pretežno vedar do popodne kada se očekuje nailazak naoblake sa zapada pa će ostatak dana prevladavati oblačan. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera. Temperaturno slično kao u četvrtak.

subotu uz naoblaku nije isključena ni prolazna slaba kiša uglavnom ne mjerljivih količina, a nedjelja vjerojatno ponovno u znaku stabilnog i sunčanog vremena.

Komentari