Smanjite rizik od zaraze koronavirusom po povratku kući

83

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute kako se ponašati kada izlazimo i kada se vraćamo kući iz trgovina ili ljekarni u vrijeme trajanja epidemije koronavirusa. Neminovno je da su naše navike promijenjene i da će ovakvo stanje potrajati neko vrijeme. Stoga u svrhu zaštite od širenja koronavirusa, objavljujemo preporuke postupaka prilikom izlaska i ulaska u kuću.

Postupci prilikom izlaska iz kuće

Kada izlazite iz kuće, trebali biste nositi odjeću dugih rukava, skupiti kosu, skinuti nakit i ne dirati se po licu. Masku navucite neposredno prije izlaska iz stana, a za doticanje javnih površina i ručki ponesite jednokratne maramice. 

b476e29f7422ce60c430185a454c00c5

Postupci prilikom ulaska u kuću

Kada uđete u kuću, nemojte ništa dirati. Skinite obuću, a ako ste bili u šetnji s kućnim ljubimcem – dezinficirajte/operite im šapice. Gornje slojeve odjeće stavite u plastičnu vrećicuTuširajte se ili barem dobro operite sapunom i vodom ruke, zapešća, vrat, lice.

Dezinficirajte mobitel i naočale, očistite površine onoga što ste donijeli izvana. Operite ruke. Svi trebamo znati da potpuna dezinfekcija nije moguća, ali radimo sve što je potrebno da se smanji rizik od zaraze.

c2a2d557cf40a34bfe93408ccb2a45de

Postupci ukoliko živite s osobom koja je u riziku od zaraze

Ukoliko pak živite s osobom koja je u riziku od zaraze, HZJZ upućuje na spavanje u odvojenim krevetima te korištenje različitih kupaonica (ukoliko je to ikako moguće). 

Nemojte koristiti iste ručnike, pribor za jelo i čaše, a površine s kojima ste često u kontaktu svakodnevno dezinficirajte. Perite odjeću i ručnike što češće i održavajte udaljenost.

Često provjetravajte prostorije, a ukoliko netko ima temperaturu preko 38 stupnjeva Celzijevih i teškoće s disanjem – nazovite obiteljskog liječnika.

999ca0e6964736ae016ef9d5fe312a00

Komentari