Slovenija zaoštrila situaciju na granici s Hrvatskom – Hrvatska se nalazi na žutoj listi

30

Nakon što već nekoliko dana u Hrvatskoj broj zaraženih raste, slovenska je vlada stavila Hrvatsku sa zelene liste na žutu listu epidemiološki manje sigurnih država. Na žutoj listi nalaze se i Češka i Francuska.

Još neki od razloga za takav potez su laganje slovenskim službenim tijelima prilikom povratka u Sloveniju te činjenica da je Hrvatska prešla kriterij od 10 novih zaraza na 100 000 stanovnika dnevno u razdoblju od 14 dana. Odluka je stupila na snagu u ponoć. Slovenci koji borave u Hrvatskoj od danas će na granici odgovarati na pitanje gdje su boravili, a to će moći dokazivati, primjerice računima. Oni koji se vraćaju iz Hrvatske morat će na granici potkrijepiti svoju rutu ili dati potvrdu da u Hrvatskoj imaju plovilo ili nekretninu. Hrvati će u Sloveniju moći dolaziti samo ako imaju nekretninu ili rezerviran turistički smještaj. Za tranzit preko Slovenije bez zaustavljanje oni koji dolaze iz mjesta označenih žutom bojom u pravilu trebaju imati Covid-19 negativan rezultat testa ne stariji od 36 sati.

Ovaj potez već je jučer potjerao dio slovenskih gostiju, a istarski turistički djelatnici strahuju: „Ti su gosti trebali ostati kod nas do subote, ali su se prije spakirali i otišli jer ne znaju što će biti za nekoliko dana i hoće li morati u samoizolaciju ili ne. Supruga mi je danas bila u Kopru i osobno je čula da neki slovenski gosti odustaju od svog putovanja na Krk jer ne znaju kako će se vratiti. Nama u kampu zasad još nije nitko otkazao, ali se bojimo ove situacije jer ljudima nije svejedno,“ kazao je Adriano Ukušić, vlasnik kampa u Funtani za Glas Istre te istaknuo kako se boji da bi to moglo povući lančanu reakciju drugih tržišta.

Capak je gostovao na HRT-u u emisiji „Tema dana“, gdje je kazao da se virus ne širi nekontrolirano te da se razmatraju nove mjere: „Ne bih rekao da se širi bez kontrole. Mi u prvom trenutku ne znamo kako se netko zarazio. Kasnije se oni sjete nekog detalja, gdje su se mogli zaraziti. Onda se mreža zatvori, mi saznamo. Rekao bih da je u nas niski broj osoba za koje ne znamo kako su se zarazili. Mi smatramo da smo ciljeve testiranja postavili dobro. Mi smo u prvom dijelu epidemije imali deset posto pozitivnih. Mi imamo veće kapacitete, možemo više testirati, ali nemamo indikacije za to. Mi kad mislimo da ima smisla testirati, onda se testira.

Karantena je jako dobra za sprečavanje širenja, ali je neizdrživa. Mi tako ne možemo dugo, karantena je za sprečavanje infekcije odlična, ali nam stvara velike probleme u funkcioniranju društva i države. Zato se mora ukinuti. Mi smo znali kad smo ukidali da će porasti broj. Malo nas je iznenadila ta žestina. Ali smatramo da držimo stvari pod kontrolom. Sad smo uveli maske u javni prijevoz. Razmatra se mogućnost da se uvedu u još neke objekte. Razmatra se mogućnost zatvaranja klubova u zatvorenom. Zasad se kontrolira njihov rad. Povjerenstva koja obilaze klubove kažu da nema više kršenja mjera. Ali na stolu je mogućnost i da se klubovi zatvore. Mi moramo odlučiti gdje nam je dominantan izvor zaraze. Mi smo zatvorili granice jer smo željeli dati malo veće upozorenje građanima koji prelaze granicu. Mi smo time dali jedno izravno upozorenje, taj se broj smanjio. Sad su otvorene granice, ali odbijaju se osobe koji nemaju jak razlog za ulazak u Hrvatsku.“

U razgovoru za RTL Danas pomoćnica ravnatelja HZZJZ Marija Bubaš kazala je kako trenutnon nema potrebe za veliku zabrinutost jer ćemo jednog dana svjedočiti troznamenkastim brojkama.

Izvor: Index, Jutarnji list, Glas Istre

Komentari