Slovenija kontrole na granicama produljuje sve do ljeta!

104
cesta

Slovenija namjerava kontrole na hrvatskoj granici produljiti sve do ljeta.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar vladu Slovenije na sjednici upoznao je s razlozima za uvođenje privremenog ponovnog inspekcijskog nadzora na unutarnjim granicama s Hrvatskom i Mađarskom u trajanju od šest mjeseci, počevši od 22. prosinca. Zadužio je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da o namjeravanom uvođenju kontrole izvijesti države članice Europske unije i Europsku komisiju, donosi Index.

Ministarstvo je takvu mjeru vladi predložilo zbog više razine terorističke prijetnje, koja je u Sloveniji trenutno srednja. Kada sigurnosna situacija to bude dopustila, mjera će biti ukinuta, dodao je.

“Terorizam je prijetnja koja je vrlo prikrivena. Ne znamo kada može izbiti, stoga moramo biti oprezni. U vrijeme kada je Slovenija uspostavila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom, evidentirana su 52 kaznena djela na samoj graničnoj kontroli i nemali broj takozvanih schengenskih pogodaka, gdje policija evidentira u schengenskom informacijskom sustavu osobe koje su već počinile kaznena djela u Europskoj uniji, potencijalna kaznena djela, gdje im se postupa jer im je zabranjen ulazak u Europsku uniju” kazao je.

Podsjetimo, Slovenija je granične kontrole uvela 21. listopada nakon odluke Italije da kontrolira slovensku granicu.

Komentari