Slovenci priznali da su varali u arbitraži s Hrvatskom!

137

Iz izvještaja Slovenske komisije za nadzor javnih službi proizlazi da je slovenska država preko obavještajnih službi sve vrijeme sudjelovala u prikrivanju komuniciranja slovenske arbitražne agentice Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekoleca te da se slovenska obavještajna služba SOVA počela pripremati za arbitražu još početkom 2009., iako je arbitražni sporazum potpisan tek ujesen, navodi Večernji list.

Slovenska strana bila ta koja je u cilju arbitražne prijevare upregnula državni aparat i svoje tajne službe, zaključuju pritom.

Nakon višemjesečne istrage, otkriven je niz kompromitirajućih činjenica za slovensku stranu čime su dovedeni u pitanje ključni stavovi slovenske strane u arbitražnom sporu.

U izvještaju stoji da je SOVA “intenzivno sudjelovala u arbitražnom postupku” s ciljem osiguravanja komunikacije od hrvatske strane i zaštite tajnog komuniciranja slovenskog arbitražnog tima.

SOVA je arbitražnu ekipu instruirala o rizicima komunikacije stacionarnim telefonom i nezaštićenom međunarodnom linijom, no Simona Drenik ipak je iz svog stana u Kranju razgovarala sa slovenskim arbitrom Sekolecom u Beču.

Slovenski plan izjalovio se zato što se oni nisu dosljedno pridržavali instrukcija što su ih dobili od slovenskih obavještajaca pa su njihove razgovore, kako se navodi u izvještaju, snimili hrvatski obavještajci, donosi Večernji list.

Komentari