“Slopey Tkalča” – Zatvorenici Lipovice izradili 12 kosina za najturističkiju zagrebačku ulicu

12
Foto/HrTurizam

U Zagrebu je protekle subote realiziran projekt „Slopey – Tkalča“, nastavak suradnje Turističke zajednice grada Zagreba i tvrtke Travabled, putničke agencije za pristupačni turizam.

TZGZ i Travabled ovom su prilikom sufinancirali zamjenu 12 dotrajalih kosina koje premošćuju visinske razlike ugostiteljskih i trgovačkih objekata s jednom do dvije stepenice u Tkalčićevoj ulici.

Ovom hvalevrijednom inicijativom većina objekata najturističkije zagrebačke ulice opet će biti dostupnija osobama u invalidskim kolicima, osobama otežane pokretljivosti, obiteljima s djecom u kolicima te svima drugima kojima stepenice predstavljaju gotovo nepremostivu zapreku pri kretanju.

Svih 12 novoizrađenih kosina proizvedeno je po mjeri u Kaznionici u Lipovici-Popovači, a oslikali su ih zagrebački ulični umjetnici koji već nekoliko godina uređuju nekoć zapuštene gradske prostore, pa ćete odsad u šetnji Tkalčićevom primjerice naići na likove astronauta, žirafa, gorila, kornjača i mamuta.

Osim što će novopostavljene kosine građanima otežane pokretljivosti iznova omogućiti ulazak u objekte obuhvaćene projektom, dodatno će pridonijeti sveukupnoj pozitivnoj slici grada Zagreba kao turističkog odredišta koje vodi računa o svim svojim posjetiteljima, uključujući i one s povećanom potrebom za pristupačnošću turističkih sadržaja.

Projekt „Slopey – Tkalča“ tek je jedan u nizu interaktivnih projekata čiji je cilj učiniti uži gradski prostor još pristupačnijim, ugodnijim i atraktivnijim, kako stanovnicima Zagreba tako i svim posjetiteljima koji svake godine u sve većem broju dolaze doživjeti živopisne i dinamične turističke sadržaje te uz njih još bolje osjetiti urbani duh našega višestoljetnoga grada.

Ovakve i slične inicijative nastavit će se i u bliskoj budućnosti, a Zagreb će njima dodatno učvrstiti već stečeni ugled vrlo popularnog i inkluzivnog odredišta koje zanimljivim gradskim pričama pobuđuje interes i znatiželju suvremenog osviještenog posjetitelja u stalnoj potrazi za novim i dojmljivim iskustvima.

Komentari