Slikovnica i film o tradiciji Halubajskih zvončara

30

Doba je Pusta, maškaranog ludila kao i zvončarske tradicije. Na tu temu, spisateljica Tatjana Udović mag. cult. bila je inspirirana za stvaranje slikovnice, priče s popratnim ilustracijama i fotografijama o tradiciji Halubajskih zvončara.

Videa o slikovnici „Halubajski zvončari“pogledajte na:

 „Učeni smo osnovnom književnom obrazovanju, no ono što nam nudi riječka književnica Tatjana Udović je – učenje od srca. U dječjoj priči „Halubajski zvončari“ srce prati ritam veselosti u doba maškaranja koje vuče korijene njenog primorskog kraja i čakavskog dijalekta. Priča se plete u obiteljskom okruženju s koljena na koljeno, objavljujući tradicionalnim puhanjem u rog, u čast Sv. Antona, da je vrijeme Antonje i maškaranog ugođaja. Djeca našeg primorskog kraja s lakoćom će usvojiti ovu srdačnu i izvornu priču, dok će priča djecu iz drugih krajeva poučiti nečemu novom, što u sebi nosi ljepotu i ljubav zavičaja koju nam je autorica podarila iz blještavila svoga srca“, napisala je recenzentica Tatjana Jedriško – Pančelat.

Film „Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.“
Film “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” snimljen je s ciljem predstavljanja srži ritualne prakse Halubajskih zvončara.– ophoda Halubajskih zvončara po selima njihovoga kraja.

Da bi se u potpunosti shvatila kulturološka važnost Halubajskih zvončara na području Halubja, Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske, ukazala se potreba za snimanjem filma u kojemu je proučeno održavanje tradicije Halubajskih zvončara s fokusom na njihov tradicionalni ophod“, piše Sanja Puljar D’Alessio, doc. dr. sc.

Baveći se antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, na kulturalnim studijima, Tatjana Udović je ustanovila da, iako su Halubajski zvončari zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima, koja predstavljaju samu srž zvončarske užance. Upravo stoga Tatjana Udović odlučila se za snimanje filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.”  

Komentari