Sirijske obitelji pod međunarodnom zaštitom dobit će državne stanove

8

Nedavno su sirijske obitelji u sklopu europskog programa preseljenja stigle iz Turske u Kutinu, gdje su dobile privremeni smještaj, uče jezik i čekaju papire za odobrenje međunarodne zaštite. Nakon što dobe potrebnu dokumentaciju, bit će smješteni u državnim stanovima, opremljenim sredstvima Europske unije. 

Još 2017. godine potpisan je sporazum o uređenju stanova za migrante, za što je Hrvatska dobila 1,3 milijuna eura. Jedan od stanova nalazi se u centru Zagreba, ima 49 kvadrata, a u vlasništvu je Ministarstva državne imovine. Ima predsoblje, dnevni boravak i s njime spojenu kuhinju, jednu sobu i kupaonicu, prenosi Telegram.

Uređuje se još 64 stana za pridošle sirijske obitelji, a stanovi su razmješteni po nekoliko gradova u Hrvatskoj. Stanovi su plaćeni europskim sredstvima te za sitne popravke sredstvima iz državnog proračuna.

Dosad su se za obitelji pod međunarodnom zaštitom stanovi iznajmljivali, no oko toga su se stvorile poteškoće kao što je cijena najma, za koju je primjerice za jedan mjesec iz Središnjeg državnog ureda plaćeno sveukupno 376.860 kuna za oko 150 stanova.

Zato je odlučeno provesti projekt s kupnjom stanova i uređenjem, no to se odvija sporo. Vrijeme iziskuje pronalazak stanova, a onda i uređenje, pri čemu je potrebno kupiti adekvatan namještaj i kućanske uređaje, poput pećnice, hladnjaka, televizora, perilice za rublje.

 

Komentari