Šesta skupina sirijskih izbjeglica nastanila se u Hrvatskoj

20

U Hrvatsku je preselila šesta skupina izbjeglica, a riječ o 50 sirijskih izbjeglica iz Turske. Preseljenje se organizira u sklopu europskog programa preseljenja u Hrvatsku.

Program određuje kvote migranata koji će preseliti u Hrvatsku. Do sada su iz Turske u Hrvatsku preseljene ukupno 202 sirijske izbjeglice, a ljetos se očekuje dolazak još 51 sirijske izbjeglice, čime će Hrvatska ispuniti kvote od ukupno 253 izbjeglica.

“Ovakvim kontroliranim upravljanjem migracijama, kroz program preseljenja, Republika Hrvatska s ostalim članicama Europske unije, sudjeluje u zaštiti ljudskih života i ujedno pridonosi provedbi sveobuhvatnog europskog pristupa u rješavanju migracijskog izazova”, navodi se u priopćenju MUP-a.

Sirijske obitelji nalaze se u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini i trenutno prolaze proceduru uzimanja zahtjeva i donošenja odluke o odobravanju statusa. Sirijci će proći i proces integracije u hrvatsko društvo.

Iz MUP-a navode da se takvim preseljenjem smanjenju nezakonite migracije te se sprječavaju krijumčarenja, koja su česta kod izbjeglica.

Komentari