Scenic Eclipse II: Svečano porinut prvi brod nakon četiri godine u riječkom brodogradilištu 3. maj

108

Danas je u riječkom brodogradilištu 3. maj s navoza broj dva svečano porinut luksuzni putnički brod “Scenic Eclipse II” naručitelja MKM Yachts u vrijednosti od oko 180 milijuna eura. Izgled ovog broda Riječanima je poznat, budući da je riječ o sestrinskom brodu Scenic Eclipsea koji je za vrijeme trajanja pandemije korona virusa bio privezan na Molo longu. Luksuzni brod duljine 168 metara, koji može primiti 200 putnika, poslužit će za krstarenje polarnim morima, a ono što je od velikog značaja jest činjenica da je ovo prvo porinuće nakon četiri godine. 

Visok stupanj opremljenosti

Porinuću luksuznog broda koji je opremljen u najvišoj polarnoj klasi Polar Class 6 za sigurnu plovidbu, prisustvovali su i brojni građani. Niti jedan brod s navoza brodogradilišta 3. maj nije porinut u tako visokom stupnju opremljenosti.

Uoči porinuća broda prigodnim riječima obratili su se direktor brodogradilišta “3. maj” Edi Kučan, Glen Moroney u ime Scenic grupe, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kao i kuma broda Vjera Marić.

Saša Čokljat_Glen Moroney_Davor Filipović_Edi Kučan

Ovo je velik i važan dan za sve nas u Scenicu. Iznimno smo ponosni što smo i u ovim izazovima prošaranim razdobljima, uspjeli realizirati naše zamisli. Scenic Eclipse II predstavlja poboljšanu viziju našeg pionirskog pristupa u svijetu ultra-luksuznih krstarenja. Zahvalni smo na tome što možemo graditi tehnološki najnaprednije istraživačke putničke brodove na svijetu i pri tome surađivati s brodogradilištima s dugogodišnjom ponosnom tradicijom brodogradnje. U Hrvatskoj, odnosno u 3. maju smo pronašli odgovarajućeg partnera te im se i ovim putem zahvaljujem na suradnji, kao i svim drugim dionicima koji su prepoznali ozbiljnost naših namjera i veličinu ovog projekta za hrvatsku brodogradnju u globalnim razmjerima. Zahvaljujem se ovim putem na podršci i HBOR-u, OTP banci te svim našim kooperantima i partnerima“, izjavio je Glen Moroney.

Za kumu broda izabrana je Vjera Marić, dugogodišnja djelatnica riječkog brodogradilišta 3. maj te voditeljica projekta gradnje „Eclipsea II“ koja je presijecanjem konopa šampanjca i simbolično porinula brod u more.

Vjera Marić_kuma broda

Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, istaknuo je kako hrvatska brodogradnja ima snažnu potporu Vlade:

Današnje porinuće trupa broda prvo je u posljednje četiri godine, a ono je rezultat vrijednog rada zaposlenika 3. maja, MKM Yachtsa, ali i podrške Vlade RH. Od početka mandata Vlada čini sve kako bi podržala poslovanje hrvatskih brodogradilišta, kako bi očuvala postojeća i općenito kreirala nova radna mjesta te kako bi se jačalo hrvatsko gospodarstvo. Ti rezultati Vlade vidljivi su i kroz najavu rejting agencije Moody’s koja će podići rejting Hrvatske za dvije razine.“

Prva novogradnja nakon 4 godine pauze

Zanimljivost je da je upravo Scenic Eclipse II bio prva novogradnja nakon duge četiri godine pauze u 3. maju, a specifičnost ovog visokosofisticiranog ekspedicijskog broda je i model ugovorene suradnje s riječkim brodogradilištem prema kojem je MKM Yachts uzeo dio 3. maja u potkoncesiju te tamo, koristeći postojeću infrastrukturu i stručnost domaćih brodograditelja i u sinergiji sa Scenicovim timom, radi na realizaciji preslike Scenic Eclipsea.

Scenic Eclipse ll

Prvo porinuće u četiri godine, ovo je poseban dan. Zadovoljstvo mi je i zbog građana Rijeke da su s nama doživjeli ovaj događaj. Želim se ovom prilikom zahvaliti predsjedniku Vlade RH, Andreju Plenkoviću, jer da nije bilo njega i Vlade, mi danas ne bismo bili ovdje. Provesti četrdeset godina u brodogradnji, morate voljeti i ljubiti brodove i ja ću sada moći zadovoljno otići u mirovinu“, rekao je Edi Kučan, direktor brodogradilišta 3. maj.

Novitet i sam način rada

Novitet suradnje MKM-a i 3. maja predstavlja i sam način rada gdje se brod već na samom navozu počeo opremati kako bi bio porinut u što većem stupnju dovršenosti. U izgradnji trupa i njegovom djelomičnom opremanju sudjelovali su radnici 3. maja te kooperanti, a MKM Yachts je za potrebe nabave surađivao i s mnogobrojnim hrvatskim kompanijama. Scenic Grupa svoje je poslovanje u Rijeci prošle godine dodatno proširila otvaranjem Scenic Cruise Services, tvrtke zadužene za nabavu i kompletni tehnički i hotelski menadžment Scenicove flote morskih kruzing brodova. Riječ je o poslovima koji su se dosad obavljali iz ureda u Monaku, a od prošle godine se to radi iz Rijeke. Ranije su osnovali i novu brodarsku tvrtku, riječki ured registra koji se za Scenic Eclipse dosad vodio iz Italije, a sada je plan da surađuje s drugim tvrtkama na riječkom području.

Ključne promjene u odnosu na prethodnu verziju tiču se poboljšanja u dizajnu broda, navode iz MKM Yachtsa, a rezultat su povratnih informacija gostiju i posade Scenic Eclipsea, inače posljednjeg broda koji je dovršen u pulskom Uljaniku. Osim proširenja dijela posvećenog spa objektima, Scenic Eclipse II na svojoj će palubi imati i još jedan ugrađen vanjski bazen, a bit će opremljen i dvjema po mjeri izrađenim podmornicama koje mogu zaroniti do 300 metara, kao i dvama helikopterima.

Na prvom krstarenju Scenic Eclipse II. već 2023. godine

Zbog svoje minuciozne ponude, istančanog dizajnerskog namještaja i personalizirane usluge, Scenic Eclipse proglašen je najluksuznijim polarnim kruzerom na svijetu, a njegova poboljšana verzija iz Rijeke bi, nakon dovršetka integracije i opremanja, na prvo krstarenje trebala isploviti već iduće godine. Scenic u Hrvatskoj planira izgradnju još brodova sličnih karakteristika koji će se razlikovati tek u stupnju opremljenosti.

scenic eclipse ii (1)

scenic eclipse ii (2)

Porinuće-broda-Scenic-Eclipse-II-u-brodogradilištu-3.-maj-6

L.B.

 

Komentari