Sanirana je pukotina na privremenom nasipu u Sisku

170
poplava

Stanje 19. svibnja, 17:00 sati

Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije održan je danas u 16:00 sati u Petrinji. Sjednicom Stožera je predsjedao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, a nazočili su i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut sa suradnicima, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave na ugroženom području kao i predstavnici Hrvatske vojske i operativnih snaga koji sudjeluju u obrani od poplava.

“Trenutno se poduzimaju sve potrebne radnje na prevenciji i jačanju postojećih obrambenih nasipa te je sve pripremljeno za nadolazeći vodni val na rijeci Kupi. I dalje moramo biti vrlo oprezni i aktivni u obrani kako bi ovaj vodni val bez problema ispratili prema Savi”, izjavio je ravnatelj Trut nakon sjednice.

Posebno je naglašen veliki napor svih operativnih snaga u dosad poduzetim aktivnostima u svim jedinicama lokalne samouprave u obrani od poplava.

Na Stožeru su dogovoreni daljnji koraci u obrani od poplava na trenutno ugroženom području općina Lekenik i Jasenovac te gradova Petrinje i Siska.

Stanje 19. svibnja, 08:00 sati

MJERE OBRANE OD POPLAVE

Izvanredno stanje
Korana – v. Karlovac – 08:00 sati: + 803 cm, tendencija opadanja
Kupa – v. Farkašić – 07:00 sati: + 974 cm, lagano raste

Izvanredne mjere
Kupa – v. Karlovac – 08:00 sati: + 787 cm, tendencija opadanja
Črnec – v. ustava Črnec – 08:00 sati: vodostaj + 529 cm, tendencija opadanja
Sava – v. Jasenovac – 08:00 sati: vodostaj + 867 cm, tendencija opadanja
Una – v. Hrvatska Kostajnica – 08:00 sati: + 440 cm, tendencija opadanja

Korana, Kupa – KARLOVAC

Vodostaji rijeka Korane i Kupe u Karlovcu su u opadanju, situacija na terenu je pod kontrolom. Još je na snazi izvanredno stanje na Korani i izvanredne mjere obrane od poplave na rijeci Kupi. Veliki broj stambenih i gospodarskih objekata je poplavljen kao i velika poljoprivredna površina. Zbog vode na kolnicima još uvijek su zatvorene brojne ceste, pogotovo na širem području grada Karlovca i nizvodno od Karlovca. Operativne snage i Hrvatska vojska i dalje rade na ispumpavanjima.

Kupa – PETRINJA

Na snazi je izvanredno stanje za rijeku Kupu na mjerodavnom vodomjeru Farkašić  s tendencijom daljnjeg laganog porasta vodostaja.
Prema procjeni Hrvatskih voda, maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju se na razini rekordnih +988 cm iz 2014. godine. Situacija je pod kontrolom. Nasipi su ojačani na svim kritičnim točkama, očekuje se prolazak vrhunca vodnog vala u iduća 24 sata. U nebranjenim područjima općine Lekenik poplavljene su prometnice i vikend kuće neposredno uz obale rijeke Kupe. Operativne snage i Hrvatska vojska i dalje provode aktivnosti obrane od poplave.

GRAČAC, OBROVAC

Stanje na području Gračaca i Obrovca se postupno stabilizira i normalizira. U tijeku je dezinfekcija i sanacija poplavljenog područja. Osnovna i srednja škola te vrtić u Obrovcu od petka kreću s nastavom. I dalje rade crpne pumpe i raspoređuju se isušivači.

U Gračacu je i dalje poplavljeno naselje Grab kojem Crveni križ dostavlja hranu, lijekove i vodu.

Mrežnica – DUGA RESA

Rijeka Mrežnica dosegnula je 16.05. najviši vodostaj na području Duge Rese, čime je za čak 37 centimetara nadmašila dosadašnji rekordni vodostaj iz 2014. godine. U uvjetima tako visokih vodostaja došlo je do poplavljivanja niza objekata, kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Mrežnice.

Vodostaj rijeke Mrežnice opada te se stanje na području Duge Rese stabilizira.

Una – HRVATSKA KOSTAJNICA

U Hrvatskoj Kostajnici situacija se stabilizira, vodostaj rijeke Une ima tendenciju opadanja. Visoki vodostaj rijeke Une stvorio je probleme i stanovnicima općine Dvor gdje je poplavljen dio kuća u nebranjenim područjima i cesta DC47 kod mjesta Kuljani te se do Dvora može doći zaobilazno preko Gline.

Sava

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od 15.05.2023. otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje. Vodostaj Save u Jasenovcu od sinoć stagnira i od jutros ima tendenciju blagog opadanja. Još su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.

Sanirana je pukotina na privremenom nasipu u Galdovu (Sisak), ispumpava se voda iz poplavljenih dijelova.

AKTIVNOSTI KOJE SE PROVODE

Aktivirani su stožeri civilne zaštite ugroženih županija i jedinica lokalne samouprave u čijem radu od početka sudjeluju i predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite. Redovno se održavaju sjednice stožera radi koordiniranja aktivnosti vezanih uz obranu od poplava.

Na terenu su i dalje sve operativne snage koje se raspoređuju po potrebi na ugrožena područja: lokalne operativne snage civilne zaštite (vatrogasci, HGSS, HCK), pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, Hrvatska vojska, policijski službenici, komunalne tvrtke, djelatnici Hrvatskih voda sa svojim kooperantima.

Na svim kritičnim lokacijama ojačavaju se i nadvisuju nasipi, postavljaju zečji nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove, grade upojni bunari, ispumpava se voda iz poplavljenih dijelova, saniraju odroni i klizišta te teškom mehanizacijom prokopavaju odvodni kanali.

Odsječenom stanovništvu pripadnici HCK-a i HGSS-a dostavljaju hranu, vodu i lijekove te pomažu u spašavanju stoke i životinja.

U dijelovima gdje se voda povukla, sanira se šteta, provodi dezinfekcija i čišćenje te se dopremaju isušivači.

Ulažu se maksimalni napori u suzbijanju i otklanjanju posljedica na poplavama ugroženim područjima.

Uz nastavak aktivnosti koje su u tijeku, sve dodatne aktivnosti provodit će se po potrebi i po zahtjevu županijskih stožera civilne zaštite.

Komentari