S novim meštrom i kraljicom karnevala peto godišnje doba stiglo i u Primorsko-goransku županiju

68
riječki karneval

Meštar Sandi Pribanić i kraljica Maja Babin, novi vladari grada, u svom bogatom karnevalsko-kraljevskom protokolu posjetili su Primorsko-goransku županiju, gdje su ih, po prvi puta od kada su stupili na svoju dužnost, primile zamjenica župana Marina Medarić i predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj.

Peto godišnje doba vrijeme je opuštanja, druženja i veselja poručili su domaćini koje nije zaobišlo karnevalsko raspoloženje te su tako, kostimirane u djecu cvijeća, uz poruke ljubavi, iskazali i podršku Županije Riječkom Karnevalu.

Kako je istaknula zamjenica, Primorsko-goranska županija tradicionalno podržava Riječki karneval, a ove godine to će učiniti s iznosom od oko 12.600,00 eura kojim se financira dolazak karnevalskih skupina iz drugih dijelova županije na međunarodnu povorku u Rijeci.

Medarić i Duraj navele su da je veliki užitak primiti novog meštra i kraljicu naglasivši kako im je ovaj prijem jedan od najdražih u godini. Duraj se prisjetila vremena kada je kao novinarka imala čast raditi prijenos Riječkog karnevala s kolegom Mariom Lipovšekom Battifiacom, kojemu je ovom prilikom čestitala na nagradi Zlatni studio za najbolji radijski glas u Hrvatskoj.

Meštar Sandi zahvalio je na pozivu i podršci Primorsko-goranskoj županiji uz poruku „Živio pust“, a kraljica Babin izrazila je ponos i zahvalu što joj se ukazala čast biti kraljicom i sve opisala kao jedno prekrasno iskustvo.

Direktor TZ Kvarnera Petar Škarpa osvrnuo se na bogatu tradiciju i običaj ovog kraja koje, kako je naveo, treba očuvati i staviti u okvir današnjeg vremena. Kao zanimljive činjenice naveo je da se ove godine obilježava 40. obljetnica međunarodne karnevalske povorke dok je 120 godina prošlo od prve fotografije karnevalske povorke u gradu, a čak 570 godina od prvog pisanog zapisa.

Prijem je bio prilika i za najavu te poziv svima na nadolazeće karnevalske povorke koje se nakon dvije godine održavaju u svom izvornom, zimskom terminu. Završna povorka karnevala održat će se u nedjelju, 19. veljače 2023. godine, dok je dječja povorka na rasporedu ove subote, 4. veljače.

U međuvremenu, održat će se brojna karnevalska događanja – humanitarni balovi, sportski susreti, koncerti, likovne izložbe, dječje karnevalske igre, a kako je istaknuto na prijemu, ni loše vremenske prilike neće spriječiti ni kraljeve ni djecu cvijeća da se prepuste karnevalskom veselju.

L.B.

Komentari