Rumunjski radnici nakon prosvjeda ispred Urinja svoje plaće nastavljaju tražiti na Korzu, ali i u Zagrebu u sjedištu INA-e

93
prosvjed ina

Jučer su zaposlenici rumunjske tvrtke IGW Proiecte prosvjedovali kod glavnog ulaza u Rafineriju Urinj zbog neisplate plaće. Tvrtka IGW podizvoditelj je tvrtke Christof, koja je podizvođač glavnih izvoditelja radova na projektu talijanskog KT-a.

“Danas smo došli do 8. dana prosvjeda i unatoč tome nismo primili nikakvu uplatu od tvrtke Christof niti od KT Kinetics Technology, koja je do sada ostala potpuno šutljiva. Prema mišljenju naših odvjetnika, KT je ovlašten izravno plaćati podizvođače Projekta koji zamjenjuju i ispunjavaju obveze, posebno plaćajući agencije za privremeno zapošljavanje kao IGW, na ime lančane odgovornosti. Ova situacija je nevjerojatna: posao je obavljen i netko to treba platiti. Netko koristi IGW i njegove radnike kao banku.

prosvjed ina

Dapače, iznimno cijenimo službenu bilješku koju je INA jučer poslala našem odvjetniku Marku Hrstiću. INA je potvrdila da gore opisane okolnosti vrlo ozbiljno pogađaju radnike te je u tom smislu INA svakako zainteresirana da se problem što prije riješi na način koji će zadovoljiti radnike, ali i omogućiti uvjete za normalno obavljanje radova u Rafinerija Rijeka. Iz INA-e su također istaknuli da ispunjavaju sve obveze uključujući i plaćanja prema KT, no ujedno je Ina zainteresirana i inzistirat će na što skorijem rješavanju problema. Zaposlenici IGW-a jako cijene što je INA već kontaktirala KT kako bi dobila pojašnjenja i svakodnevno komunicira s KT-om s ciljem razumijevanja načina na koji bi se problem mogao riješiti.

Pismo INA-e ulijeva nam nadu, ali ne smijemo spustiti gard jer ništa konkretno još nije postignuto. Prosvjedi radnika IGW-a nastavit će se sve dok ne dobijemo plaću za obavljeni posao. Sutra se prosvjed seli u središte grada, a sljedeći tjedan u Zagreb, u sjedište INA-e”, poručili su rumunjski radnici.

Komentari