Roman Brnada uskoro na slobodi!?

140
policija

37-godišnji Roman Brnada 6. veljače prošle godine u Rijeci je fizički napao 68-godišnju Darinku Krivec. U kafiću u centru Rijeke gušio ju je, udarao te usmrtio na licu mjesta. Dvojica snažnih mladića nisu ga uspjeli spriječiti u zadavanju jakih udaraca. Potom je pobjegao i nakon nekoliko sati viđen je kako gol šeta ulicama Rijeke te se predao policiji. Vijeće Visokog kaznenog suda odlučilo je da je neubrojiv zbog psihopatološkog poremećaja, bolesti oštećenja mozga te sklonosti zlouporabe psihoativnih tvari i konzumacije alkohola. Time je potvrđena prvostupanjska presuda Ike Šarić, sutkinje riječkog Županijskog suda, koja je 25. listopada izrekla mjeru obaveznog liječenja u psihijatrijskoj ustanovi. Pritom, stručnjaci nakon šest mjeseci moraju preispitati njegovo stanje i ocijeniti mora li Brnada ostati na liječenju ili može biti pušten na slobodu.

Kako donosi Jutarnji list, na ovu odluku Brnada je putem svog odvjetnika uložio žalbu smatrajući da je prvostupanjski sud pogrešno utvrdio činjenice, da je povrijedio zakon o kaznenom postupku te je tražio da se njegova žalba, na koju državni odvjetnik nije podnio odgovor, uvaži. Međutim, suci visokog Kaznenog suda ocijenili su da njegova žalba nije osnovana i odbili su je. Tijekom suđenja bio je ubrojiv, ali je odlučio ne iznositi obranu.

Brnada je u cijelosti oslobođen troškova postupka, a za manje od mjesec dana preispitivat će se mora li on i dalje biti prisilno smješten u psihijatrijskoj ustanovi. Ako se ocijeni da on dalje ne predstavlja opasnost po sebe i okolinu, moglo bi se dogoditi i da bude pušten na slobodu.

L.B.

Komentari