Rijeka – Šibenik: prije 32 godine bijeli su na Kantridi odigrali prvu utakmicu u HNL-u

96
nk rijeka

Prije 32 godine odigrana je povijesna utakmica na Kantridi, Rijeka je u svom premijernom nastupu u HNL-u svladala Šibenik 2:0.

Zanimljivo radilo se prijestupnoj godini tako da se utakmica odigrala 29. veljače 1992., u sezoni kada je odigrano prvo prvenstvo Hrvatske.

Rijeku su tada predstavljali: Žganjer, Kurtović, Rubčić, Vulić, Pavličić, Belaić, Škerjanec, Šarić, Scoria, Černe, Ban, a u igru su još ušli Grubor i Ljubančić.

Prvijenac je postigao osamnaestogodišnji Zoran Ban koji je pospremio loptu u mrežu u 14. minuti nakon lijepog ubačaja Zorana Škerjanca.

Potvrda pobjede stigla je u 25. minuti, Kazimir Vulić je dubinskom loptom pronašao Elvisa Scoriju koji je zavukao loptu u bližu vratnicu pored Đonija Tafre koji je u tom trenutku branio boje Šibenika. Scoria je ostavio dubok trag i na klupi Rijeke je vodio 103 utakmice odvevši bijele do prvog trofeja od hrvatske samostalnosti, Kupa Hrvatske 2005. godine.

– Što se tiče igre mislim da smo rutinski odigrali utakmicu. Imali smo još nekoliko zrelih prilika, međutim rezultat 2:0, u ovom trenutku je sasvim zadovoljavajući, rekao je Marijan Jantoljak, koji je u ulozi trenera vodio Rijeku do prve pobjede, a danas u HNK Rijeka još radi s mladim vratarima.

Uloga kapetana u toj utakmici pripala je Robertu Rubčiću.

– Zadovoljan sam rezultatom 2:0, i prije utakmice smo rekli da bismo bili zadovoljni pobjedom 1:0. Bilo je prilika, ja sam imao dvije prilike, ali nismo iskoristili zbog brzopletosti, u nekim trenucima treba biti smiren, rekao je Rubčić nakon prve pobjede.

Rijeka je tu, skraćenu sezonu, okončala na šestom mjestu Prve HNL upisavši u 22 utakmice deset pobjeda, pet remija i sedam poraza, uz gol razliku 26:22.

Komentari