Rijeka jedina u Hrvatskoj spavala na otvorenom za pomoć beskućnicima

34
Foto G. Kovačić / PIXSELL

Rijeka se u noći sa subote na nedjelju, jedina u Hrvatskoj, pridružila 60 svjetskih gradova kako bi pomogla u podizanju svijesti javnosti o problemu beskućništva.

Organizator riječkog događaja »Jedna noć pod zvijezdama«, dijela »Velike svjetske kampanje spavanja na otvorenom« (World’s Big Sleep Out campaign – WBSO) bio je Depaul Hrvatska u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Riječkom nadbiskupijom te riječkim Centrom za socijalnu skrb. Pokrovitelj događanja bio je i Grad Rijeka.

Na Trgu 128. brigade petnaestak ljudi spavalo je na otvorenom.

Predsjednica Depaul Hrvatske, časna sestra Veronika Mila Popić, istaknula je da je, prema podacima Hrvatske mreže za beskućnike i 14 prihvatilišta za beskućnike, u našoj zemlji oko 2000 “apsolutnih beskućnika”. Oni se nazivaju i ulični beskućnici, a to su oni bez ikakva smještaja. No, ako se tomu pribroje osobe s neodgovarajućim smještajem, beskućnika bi u Hrvatskoj moglo biti i 10.000.

Rijeka je jedan od gradova koji u radikalnoj kampanji do 2030. želi taj broj ukloniti ili barem smanjiti.

Akcija na Trgu 128. brigade HV-a počela je sinoć prigodnom prodajom zimske primorske maneštre koju je pripremila kuharica Srđana Jevtić. Prihod od prodaje namijenjen je, naravno, za pomoć beskućnicima. Nakon toga koncert su održali Adastra i Sandro Bastiančić Jegi iz grupe En Face, javljaju HRT i Hina.

Komentari