Rijeka je, dragi naši kandidati, grad na rubu propasti

68
Izvor: Edi Prodan Facebook

Riječki novinar Edi Prodan na društvenim mrežama osvrnuo se na aktualno stanje u gradu Rijeci. Što nas čeka u budućnosti i u kojem smjeru ide Rijeka? Njegovu objavu prenosimo u nastavku:

“Najviši državni organi zaduženi za izborne procese najozbiljnije razmišljaju da se Rijeci ukine to pravo. S obzirom da je više nije u stanju ispuniti dvije najvažnije ustavne odredbe – trčanje u zagrljaj stranim investitorima te pravo naroda na drevnu igru Kruha i igara – u tim se krugovima razmišlja kako više nije potrebna ni kao teritorijalna, ni kao izborna jedinica.

Opake li simbolike! Kad vam se istog dana definira stečaj pivovare, koja istina posluje na Kukuljanovu ali najveći dio svog prometa ostvaruje u Rijeci, zbog koje je uostalom i došla, te kad vam se iz srca grada iseli tvrtka što je u svojoj povijesti ispekla i narezala na milijarde feta kruha, onda istinski više niste zanimljivi ni za ono što zadnje ostaje – kruha i igara. Tu je dakako i prvo spomenuta odrednica, jer Kaltenberg je, osim što se najviše troši uz zabavu, uz “igre”, nakon svoje ekspresne propasti i strahovita opomena potencijalnim budućim investitorima – zaobilazite ovo područje u širokom luku! K tome, cjelokupna se simbolika dogodila na 29. rođendan međunarodnog priznanja Hrvatske tako da za daljnji razvoj misli, pjesnik uistinu postaje nepotreban.
Ima još simbolike. Za točno pet mjeseci na isti ovaj datum u 7 sati u jutro trebali bi početi lokalni izbori. U Hrvatskoj je 555 jedinica lokalne samouprave, u Rijeci će biti desetak kandidata. I koliko god od svog PR-a bili savjetovani kako “još nije vrijeme” za početak predizbornih aktivnosti, ako to nije odlazak PIK-a iz Rijeke, te famozne tvrtke što je othranila generacije koje su podigle Rijeku do razine respektabilnog grada, onda uistinu ne znamo što jeste. Rijeka je dragi naši kandidati – grad na rubu propasti. Ona ne da traži skori početak nadmetanja kako bi se odabralo najbolju ili najboljeg gradonačelnka, osobu koja će preokrenuti tijek ove turobne povijesti, ono je već trebalo početi. I bilo bi dobro da svaki onaj koji krene s crvenim zvijezdama i partizanima, odnosno crnokošuljašima i ustašama, trenutno bude “delitiran”. Takve su nas rasprave kako bi se uteklo od realnih problema, tu i dovele. Budući gradonačelnik Rijeke mora znati odgovor na svega nekoliko pitanja: kako vratiti radnike u Baračevu, Ružićevu i Vodovodnu, kako pomoći Luezimu Qenaju i kolegama da sav kruh koji jedemo ne bi bilo pripravljenu u Poljskoj od ukrajinske pšenice te kako omogućiti Aci da nastavi svirati pod urom. Jer grad bez svoje industrije, svog kruha i utihnulih uličnih svirača – nije grad.”
Snimka zaslona 2021-01-20 083301
Izvor: Edi Prodan Facebook Screenshot

Komentari