Rijeka i Riječani poklonili se žrtvama Srebrenice

12
Izvor: Grad Rijeka

Rijeka se i ove godine, dvadeset pet godina od genocida prisjetila žrtava Srebrenice.

Kao i prethodnih nekoliko godina, u znak sjećanja na 11. srpnja 1995. godine, kada je prije 25 godina počinjen jedini genocid na europskom kontinentu nakon završetka Drugog svjetskog rata, nad zasad dokumentirane 8.372 bošnjačke žrtve, u Rijeci je održan mimohod sjećanja. Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo je Srebreničku enklavu 1993. godine zaštićenom zonom. Srpske snage zauzele su je 11. srpnja 1995. godine. Tada su prema dostupnim podacima, srpske snage ubile preko 8 tisuća nenaoružanih bošnjačkih muškaraca u dobi od 13 do 77 godina.

U organizaciji vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke i PGŽ-a, Udruge mladih Bošnjaka i prijatelja grada Rijeke i PGZ-a, Bošnjačke nacionalne zajednice PGŽ-a i uz sudjelovanje ostalih bošnjačkih organizacija održan je tradicionalni mimohod pod nazivom “Srebrenica svijetom hodi – 25 godina”, od Mosta branitelja, preko Korza do Gata Karoline Riječke, gdje je u more položeno 25 bijelih ruža, na spomen na 25. obljetnicu strašnog zločina.

U ime Grada Rijeke u mimohodu je bio predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.

Obilježavanje stradavanja Srebrenice prati izložba fotografija “Srebrenica – 25 godina od genocida”, postavljena na postamentima na Korzu, a koja će se moći pogledati do 13. srpnja.

Izovr: Grad Rijeka

Komentari