Rijeka – Hajduk: 100. Jadranski derbi od hrvatske samostalnosti

28

Nogometaši Rijeke i Hajduka u nedjelju će odmjeriti snage u 100. međusobnom ogledu dvaju klubova od hrvatske samostalnosti. Jadranski derbi uvijek nosi posebnu draž, a ovaj ogled nosi važne bodove u borbi za vrh ljestvice.

I Rijeka i Hajduk uoči ovog ogleda imaju 14 odigranih susreta, a Rijeka trenutno ima šest bodova više i drži prvo mjesto na ljestvici.

U dosad 99 odigranih utakmica Rijeka i Hajduk upisali su 35 pobjeda, 29 ogleda okončano je remijem. Rijeka je postigla 127, a Hajduk 128 golova. Gledajući ukupnu povijest Jadranskih derbija to će biti 163. Jadranski derbi.

Uzimajući u obzir prvenstvene pobjede bit će to 91. ogled dvaju klubova od hrvatske samostalnosti, Rijeka je ubilježila 32, Hajduk 34 pobjede, a 24 ogleda završeno je remijem.

Po broju nastupa u prvenstvu Hrvatske Mijo Caktaš, Tomislav Erceg i Anas Sharbini skupili su 20 nastupa, dok ljestvicu strijelaca predvode Mijo Caktaš s 10 odnosno Zvonimir Deranja i Anas Sharbini sa 7 golova.

Matjaž Kek vodio je 22 utakmice Rijeke upisavši 13 pobjeda osam remija i samo jedan poraz. Zanimljivi su i podaci da će u slučaju nastupa ovo biti 300. službena utakmica za Ivana Tomečaka u dresu hrvatskih klubova (Dinamo, Rijeka), te 100. nastup Robert Murića u dresu Rijeke.

Inače, čak je šest igrača kroz povijest postizalo golove u Jadranskom derbiju za oba kluba: Filip Bradarić, Josip Elez, Tomislav Erceg, Nenad Gračan, Željko Mijač i Igor Musa.

L.B.

Komentari