Rijeka – grad koji teče, pliva, roni i vesla. Veslački klub „Jadran“ Rijeka krstio novi čamac

16

Veslački klub „Jadran“ Rijeka pribavio je novi čamac što je po tradiciji obilježeno svečanim blagoslovom.

Kupljeni čamac GIG 4X dugo željena je investicija Kluba. Prijavom na natječaj raspisan od strane Ministarstva turizma i sporta Klub je dobio dio sredstva, a ostatak su dopunili Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Vrijednost čamca je 105.840,00kn, a Grad Rijeka dao je 39 800 kn.

GIG je široki (i lakši) čamac za početnike koji im olakšava prve zaveslaje. Škola veslanja broji sedamdesetak članova, stoga će čamac biti iskorišten u potpunosti.

Blagoslovu su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Zdravko Ivanković i direktor veslačkog kluba Ivo Zrilić. Čamac je blagoslovio don Dragutin Detić, ravnatelj Salezijanske klasične gimnazije. Događaju su prisustvovali i mladi dobitnici veslačkih medalja.

Svečano-krštenje-novog-čamca-20

Zamjenica gradonačelnika izrazila je zadovoljstvo što je Grad Rijeka mogao pružiti potporu kupnji ovoga čamca. „Ne samo što je Grad Rijeka Grad sporta 2022. godine, već se također obilježava sto godina veslačkog kluba „Jadran“. Doista želimo čestitati svima koji su se javili na natječaj Ministarstva turizma i sporta i dobili sredstva.“

Direktor veslačkog kluba izrazio je zahvalnost za nabavku dugo željenog čamca. „Mi smo krenuli ove godine u ambiciozan projekt kako bi što veći broj djece uključili u školu veslanja, kako bi pokazali vrijednosti zdravog života i zdravog sportskog rada. Vjerujemo da će ovi naše uspjesi i dalje privlačiti nove nade. Naš projekt je prepoznalo Ministarstvo turizma i sporta, prepoznao je Grad Rijeka na čemu posebno zahvaljujemo, prepoznao je Riječki sportski savez, zajednica Primorsko-goranske županije te škole koje dovode djecu na treninge“, izjavio je Ivo Zrilić.

U nastavku, don Detić je blagoslovio čamac i pozvao na molitvu, a za krsnu kumu čamca proglašena je Sandra Krpan.

Pročelnik Ivanković zaključio je događaj riječima „Mi smo grad koji teče, i pliva, i roni, i vesla.”

Svečano-krštenje-novog-čamca-28-900×600

O klubu

Veslački klub “Jadran” Rijeka smješten je na samom ušću Rječine. Osnovan je 1922. godine i aktivan je na državnoj, ali i na međunarodnoj veslačkoj sceni. Danas klub ima 49 registriranih veslača (od čega je 14 djevojčica i 35 dječaka) te 70 neregistriraniha veslači (škola veslanja), od čega je 30 djevojčica i 40 dječaka te 72 ostalih članova Kluba. 2022.g godine VK Jadran obilježava 100 godina postojanja.

Ulaganja Grada Rijeke: 2011. godine Grad Rijeka je izdvojio 100.379,64 kn (putem financijskog leasinga za nabavku novoga čamca Filippi, koji je po karakteristikama i preporuci struke zadovoljava potrebe veslača te im omogućuje kontinuitet vrhunskih sportskih rezultata. 2012. godine Grad Rijeka sudjelovao je u nabavci novog kombi vozila za klub putem organizirane crowdfunding kampanje iznosom od 28.000 kn.

VK Jadran u suradnji s Hrvatskim veslačkim savezom organizira “Croatia open Indoor”, to je natjecanje na veslačkim ergometrima. To je jedno od samo tri veslačka natjecanja u Republici Hrvatskoj koje je priznato i uvršteno i u kalendar svjetske veslačke federacije FISA. Na natjecanje dolaze svi najpoznatiji hrvatski i svjetski veslači. Održava se u dvorani Zamet.

L.B.

Komentari