Riječki nadbiskup prestao koristiti biskupski grb i ukinuo titule svećenicima u međusobnoj komunikaciji

123
biblija

Kako doznaje Večernji list, riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić u ponedjeljak je poslao svim pravnim osobama Riječke nadbiskupije da je prestao koristiti biskupski grb. Ujedno, poslao je zahtjev da u crkvenim prostorijama više ne stavljaju njegov portret.

Novost je i da se u komunikaciji više neće koristiti titule kao što su „velečasni“, „don“, „monsinjor“, “preuzvišeni”… Dakako, to ne znači da će se spomenute titule ukinuti, već  ih se neće oslovljavati počasnim naslovima.

Odluka je došla „polazeći od želje da pojednostavljivanjem službene unutarcrkvene korespondencije, koju je potrebno uskladiti s potrebama današnjice te u većoj želji da nasljedujemo duh evanđeoske jednostavnosti. I prema njoj se ubuduće „u međusobnoj unutarcrkvenoj korespondenciji u Riječkoj nadbiskupiji neće koristiti počasni naslovi, kao što su velečasni, don, prečasni, monsinjor i sl., nego ćemo se međusobno oslovljavati na način na koji je to uobičajeno u društvenoj zajednici kojoj pripadamo i razlikovati samo po stupnju reda i službi koju u ime Crkve vršimo“, piše mons. Uzinić.

„U duhu ove odluke također vas obavještavam da sam prestao koristiti biskupski grb i da u službenim prostorijama Riječke nadbiskupije i drugih javnih pravnih osoba Riječke nadbiskupije nije potrebno stavljati portret ili sliku riječkog nadbiskupa, nakon što se skine portret ili slika riječkog nadbiskupa u miru Ivana Devčića. U službenim prostorijama dovoljno je da bude križ, slika Blažene Djevice Marije i sveca zaštitnika te portret ili slika pape, čiju službu, kao i svoju i sebe samoga, preporučujem u vaše molitve, obećavajući vam svoju molitvu i blizinu“, napisao je mons. Uzinić.

L.B.

Komentari