Riječki karneval 2019. – Žestoki karnevalski program samo za one najluđe, najveselije, najizdržljivije!

265

Pusnim događanjima i tradicionalnom proslavom Antonje u Viškovu 17. siječnja 2019. u 18 sati započinju ovogodišnja karnevalska događanja.  Pust se istoga dana, na blagdan sv. Antuna Opata, podiže na Pehlinu, Pašcu i Zametu, a ludilo se nastavlja pusnim tancima.

I ove godine posjetitelje Riječkog karnevala od 17. siječnja do 5. ožujka 2019. očekuje žestok program. Već prvog dana u 19,30 sati kreće Kazališni vrtuljak u HNK Ivana pl. Zajca, istovremeno gledanje predstava Kurva, Zajc Stand Up, Cabaret i Lolipop, a nastavlja se brojnim predstavama do kraja karnevala u Zajcu i HKD-u na Sušaku. Grad Rijeka će za ovu manifestaciju iz proračuna izdvojiti 150 tisuća kuna.

Riječ je o manifestaciji koja će dogodine otvoriti projekt Europske prijestolnice kulture pa će i TZ grada Rijeke više izdvojiti za međunarodnu promociju“, čulo se na današnjem kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela.

Izbor kraljice, princa, princeze…
Izbor Kraljice Riječkog karnevala u Dvorani  mladosti i predaja ključeva Grada tradicionalno je uvodna priredba Riječkog karnevala. Najbolja, najsimpatičnija, najšarmantnija kandidatkinja, koja se bira 18. siječnja, ponijet će „zlatni plašt“ i  sudjelovati u svim javnim prezentacijama Riječkog karnevala.

U Tower Centru Rijeka 10. veljače održat će se 10. Izbor princa i princeze, u hotelu Jadran 15. veljače u 20 sati tradicionalni Oktanski bal.

Karnevalske zabave u  Ex portu Delta dodatno će podgrijati i onako vruću karnevalsku atmosferu. Nastupit će Ivan Zak, Jelena Rozga, Jole, Mate Bulić

Kruna karnevalskih događanja, Međunarodna karnevalska povorka ove će se godine održati prve nedjelje u ožujku, a ona najslađa, Dječja karnevalska povorka, kada se na riječkom Korzu okupi rijeka mališana, najavljena je za 16. veljače.

U Hrvatskoj čitaonici na Trsatu 22. veljače u 19,30 sati održat će se Tradicionalni karnevalski koncert Gradske glazbe Trsat.

Već idući dan, 23. veljače kreće najluđi, najveseliji Maškarani auto rally Pariz – Bakar. Start je na Parizu u 10 sati, luda vožnja nastavlja se kroz središte Rijeke i dalje do cilja u Bakru.

Humanitarni karakter karnevala
Riječki karneval ima i humanitarni karakter pa će se 23. ožujka u Domu Crvenog križa od 11 do 17 sati održati dobrovoljno darivanje krvi. Drugog dana ožujka na Korzu će se održati 13. Humanitarna karnevalska manešta i 13. Humanitarna karnevalska jota na Korzu i Trgu Republike Hrvatske.

Uvod u veliku završnicu, Međunarodnu karnevalsku povorku, tradicionalno je Humanitarni karnevalski bal u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka 2. ožujka u 21 sat. Ove će se godine sredstva prikupljati za nabavku medicinske opreme Klinike za dječju kirurgiju KBC- a Rijeka. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersel poziva sve ljubitelje karnevala i dobre zabave da se uključe u zaista brojna karnevalska zbivanja.

Posebna atrakcija karnevala 23. veljače svakako je Carnival Snowboard  Session na Gatu Karoline Riječke.

U najluđem, petom godišnjem dobu cijela Rijeka živi karneval, prva tri dana u ožujku rezervirana su za Maškarani maraton Radio Rijeke,  ludo će biti i na Humanitarnom karaoke partyu 1. ožujka i Humanitarnom Pidžama partyu 2. ožujka  u Caffe baru Iskra.

Za kraj, 5. ožujka u 10 sati  kreće Pusni ophod Krimejskih feštara po Vojaku, Krimeji, Podvežici i Trsatu. U 19 sati ispred doma MO Krimeja osudit će se i spaliti Pust, a 6. ožujka u 18 sati palit će se Pust i na drugim lokacijama, ispred Doma Pašac, na
igralištu Doma Zamet te ispred Doma kulture na Pehlinu.

Komentari