Riječki gradonačelnik o izjavi Giorgie Meloni: “Vjerujem da su njezine izjave bile u funkciji animiranja dijela birača”

102
rijeka

Nakon što je potencijalna talijanska premijerka Giorgia Meloni izjavila kako bi Italiji trebalo pripojiti, Istru, Rijeku i Dalmaciju, reagirao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović. Podsjetimo, nešto ranije danas primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je kako Vlada RH mora uputiti protestnu notu.

Ovu misao dijeli i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

Objavu riječkog gradonačelnika prenosimo u nastavku:

Rijeka je hrvatski grad i tu ne postoji prostor za bilo kakvu raspravu

To je neosporna i nepromjenjiva činjenica i vjerujem da je toga svjesna i izgledna buduća talijanska premijerka Giorgia Meloni koja je, prema pisanju medija, u svojim izjavama svojatala Rijeku i Istru, te zazivala prekrajanje granica.

Iako su njezine izjave vjerojatno služile tek dodvoravanju dijelu birača, sada, kada očito postaje premijerka Italije, takve poruke dobivaju novu težinu i ne mogu se ignorirati, a Giorgia Meloni mora pojasniti što je točno htjela postići takvim izjavama i ima li zaista i teritorijalne pretenzije, posebno u trenutku kada se usred Europe vodi krvavi rat.

Ponavljam, vjerujem da su njezine izjave bile u funkciji animiranja dijela birača i da je Meloni svjesna da je zazivanje prekrajanja granica nedopustivo.

No, unatoč tome, takve izjave oštro osuđujem te pozivam i Vladu RH da učini isto odnosno zatraži njezino službeno očitovanje, među ostalim i u kontekstu činjenice da su i Hrvatska i Italija članice EU i NATO saveza.

Rijeka je hrvatski grad u kojem u miru, prijateljstvu i s međusobnim poštovanjem i uvažavanjem uz Hrvate žive i Talijani, Srbi, Romi, Bošnjaci i pripadnici drugih naroda i nacija u manjem ili većem broju… i nikakvi ispadi nadobudnih desničara to neće promijeniti!”

Screenshot_2022-09-26-18-35-33-835_com.facebook.katana

Komentari