Riječki gradonačelnik na međunarodnom summitu u povodu 30 godina od pada Berlinskog zida

53

Na poziv Akademije za kulturnu diplomaciju (Academy for Cultural Diplomacy), gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel otputovao je u Berlin gdje sudjeluje na summitu pod nazivom “Berlinski zid 30 – od podjele do grada slobode“ ( „Berlin Wall 30 – From the Divided to the City of Freedom“, The 30th Anniversary of the Fall of the Wall) koji se u povodu 30. obljetnice pada Berlinskog zida održava u tom gradu.

Riječ je o velikom međunarodnom skupu u organizaciji vodećih institucija na čelu s Interparlamentarnim savezom za ljudska prava i globalni mir (IPAHP) i Akademijom za kulturnu diplomaciju – međunarodnom, neprofitnom, nevladinom organizacijom sa sjedištem u SAD-u i Berlinu.

Na summitu sudjeluju predstavnici 150 država, vodeći politički teoretičari, vjerski vođe, rukovoditelji velikih korporacija, glavni diplomati i proslavljeni umjetnici koji su u Berlin stigli iz svih krajeva svijeta.

U svom obraćanju okupljenima gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je, između ostalog, istaknuo kako je Berlinski zid bio puno više od fizičke granice koja je podijelila grad, ali i podsjetio na sličnu sudbinu Rijeke čija povijest također pamti zid koji je podijelio grad, ljude i kreirao mnoge tragične sudbine.

“Četrdeset centimetara širok te metar i pol visok betonski zid, dijelio je početkom 20. stoljeća stanovništvo Rijeke tijekom 20 godina. I Berlin i Rijeka doživjeli su brutalnu sudbinu svojih zidova, nametnute i prisilne barijere u povijesti naših gradova i naroda. Ti zidovi i rušenje barijera postali su veliki dio našeg identiteta. I Berlin i Rijeka postali su moderni gradovi, prkoseći bilo kakvoj opresiji, ugrožavanju ljudskih prava, potičući slobodu izbora i mišljenja, nastojeći širiti toleranciju, mir i slobodu te primjenjujući osnovne principe antifašizma, načela integriranih duboko u tkivo Europe”, rekao je Obersnel u Berlinu te dodao kako su upravo spomenute vrijednosti Rijeku dovele do titule Europske prijestolnice kulture u 2020. godini.

Govoreći dalje o padu Berlinskog zida čije je rušenje označilo početak golemih promjena u Europi i stvaranje Europe kakvu danas poznajemo, Obersnel je istaknuo  kako i danas, iako nas više ne dijele betonski zidovi, moramo rušiti neke nove zidove, zidove između nas i pred sobom kako bi sačuvali vrijednosti koje predstavljaju sam temelj naših gradova, nacija, država i ljudi.

“Iako danas među nama nema fizičkih barijera, i dalje nas dijele zidovi među ljudima, zidovi među narodima, zidovi koji ugrožavaju temeljna ljudskih prava i slobode bilo koje vrste”, rekao je riječki gradonačelnik.

Inače, u povodu 30. obljetnice pada Berlinskog zida, u Berlinu se održavaju i Berlin konferencija NATO-a te Berlinski ekonomski forum odnosno događaji posvećeni područjima međunarodnih odnosa i ekonomije, izgradnji mira, ljudskim pravima, umjetnosti i kulturi.

Pad Berlinskog zida 9. studenog 1989. bio je povijesni događaj koji je doveo do velikih globalnih promjena u svjetskom političkom, ekonomskom i kulturnom krajoliku. U tim burnim vremenima svijet je bio svjedokom nastanka novih država u istočnoj Europi i značajnim transformacijama na drugim kontinentima koji su utkali temelj i postavili novi poredak svijeta u kojem danas živimo.

Komentari