Riječki bend Mrave brojim objavio novi single “Petak”

138

Mrave brojim iz Rijeke su uvjetno ili bukvalno rečeno alternativni bend. Svojom glazbom upravo bezobrazno negiraju postojanje žanrovskih kalupa i granica, a to je ono što bi glazba koju nazivamo alternativnom trebala i biti? Nevjerojatnom lakoćom preskaču iz jedne u drugu formu, najčešće nesvjesno i bez predumišljaja. Za njih je sav taj ogroman i nadrealan glazbeni prostor jedno veliko igralište i to se u njihovoj glazbi i čuje.

Uživo izuzetno energični, puni emocije i fantastično sinkronizirani. Oni nikako nisu jedan od onih lokalnih bendova koje podržavate i slušate samo na koncertima. To je bend uz koji je lijepo buditi se i ići spavati, slušati dok perete zube i buljite u strop. (Katarina Bošnjak – Novi list)

Kao duo, uz podršku Antuna Alekse (IDEM) na trombonu, upravo su objavili novi single i spot “Petak”, treći nakon njihovog prvijenca “Zemlja Kamenog Bizona”. Spot je režirala Mara Prpić (1.618 Films) što je ujedno i nastavak suradnje s prethodnog singla “Samoubojica”.

Pjesma i spot “Petak” svojevrsna je alegorija trenutnog stanja države. Posvuda lažna gradilišta, kulise iz jeftinih filmova, a zapravo je sve u raspadu. Protagonisti žedno bauljaju praznim kamenitim i pješčanim vizurama naše zemlje. Obavijeni prašinom građevinskog materijala, nailaze na trubadura sa “druge strane” u modernom svijetu hladnih staklenih struktura i bijelih kombija. U svrhu snimanja putovalo se od Dalmacije do Istre i iako su postavljena teška pitanja, uz ove pejzaže je nemoguće zatvoriti uši i oči.

Iz benda poručuju:
Da li ste se ikada ustali u petak, uz dosadnu glavobolju kojoj ne pomažu ni tablete? Našli ste se u vrtlogu pitanja na koja tražite odgovore? Tko su te životinje koje nam sjede u skupim kožnim foteljama? Vijesti kasne jer ih skriva propagandni stroj, dolaze nam gladni i bosi ljudi. Netko je na njihovo nebo kliknuo “delete”. Ali zašto me uopće boli glava i k tome baš u petak? Tko nam je obrisao memoriju, tko je ukrao četvrtak? Maaah… Ovo je samo još jedan petak. Danas ćemo pronaći trombon. Nek’ ide vikend, nek’ ide i život. Nitko ionako ne misli, od toga boli glava. Ajbok!

Mrave brojim su: Zoran Klasić Klas, Neira Mušić
Glazba i tekst: Mrave brojim
Gost u studiju: Antun Aleksa (trombon)

Pjesma je snimana u studiju G.I.S u produkciji Mateja Zeca

Komentari