Riječke organizacije civilnog društva uputile otvoreno pismo podrške Mireli Čavajda: “Žao nam je što živimo u državi koja nečiji svjetonazor stavlja ispred dostojanstva”

117
Izvor: Screenshot Instagram

Organizacije civilnog društva, pa tako i one riječke, uputile su otvoreno pismo podrške Mireli Čavajda, koja je u 24. tjednu trudnoće saznala da joj plod ima maligni tumor zbog kojeg postoji mogućnost da neće dočekati dan svog rođenja, a istovremeno joj nije dopušten pobačaj. Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

“Draga Mirela,

Protekle godine naučile su nas da na malo što možemo računati, ako ne računamo jedne na druge. Upravo zato ti i pišemo, kako bismo ti uputile riječi podrške u ovim, za tebe i tvoju obitelj iznimno teškim trenucima. Tu smo, uz tebe, pri svakom koraku. Nisi sama. Zajedno ćemo se boriti da dobiješ ono što ti zakonom pripada.

Ne možemo zamisliti koliko je teško u 24. tjednu trudnoće doznati da plod koji nosiš i želiš, ima agresivan tumor zbog kojeg možda neće dočekati ni dan svog rođenja. Žao nam je zbog boli koju osjećaš. Žao nam je što živimo u državi koja nečiji svjetonazor stavlja ispred dostojanstva, zdravlja i života žena i djece. Žao nam je što je tvoja patnja postala tema od javnog interesa. Žao nam je što si primorana skupljati mrvice snage kako bi se borila za nešto što si trebala dobiti i bez pitanja. Pravo na pristup zdravstvenoj skrbi nije i ne smije biti svjetonazorsko pitanje. Ovo nije samo tvoja borba. Ovo je borba svake žene, svih nas, naših kćeri i unuka…

Zato smo tu, ujedinjene u solidarnosti jedna s drugom.

Izražavamo ti poštovanje zbog snage koja te vodi, kojom uspijevaš čvrsto stajati pred gigantom koji u pitanje dovodi pravo tebe i tvog djeteta na dostojanstven, zakonom zajamčen, zdravstveni tretman. Hvala ti za hrabrost da istupiš u svom najranjivijem životnom periodu. Hvala ti za upornost koja se osjeća iz svake tvoje riječi. Hvala ti što nisi pognula glavu na nasilje kojem si bila izložena. Hvala ti što si odlučila reći NE i vlastitim primjerom pokazati da žene imaju pravo tražiti bolje, pogotovo kad bolje nije ništa više od onoga što im zapravo pripada.

Draga Mirela, ti najbolje znaš da za situaciju u kojoj se nalaziš nema jednostavnog rješenja. Nema dobrog rješenja. Nema univerzalnog rješenja. Pa ipak, pristup zdravstvenoj skrbi, optimalna zdravstvena skrb koja štiti dostojanstvo žene, djeteta i cijele obitelji dio su rješenja. Hvala ti što se zalažeš za to da takva skrb bude dostupna svima kojima je potrebna.

Ponavljamo, ovo nije samo tvoja borba. Ovo je borba svih nas. Stojimo u solidarnosti s tobom i sa svakom ženom kojoj je bila, jest ili će te biti uskraćena zdravstvena skrb. Stavljamo na raspolaganje sve naše resurse kako bismo osigurale pravdu za sve žene u Hrvatskoj – danas, sutra i zauvijek!”

Ujedno, povodom aktualnog slučaja uskraćivanja trudnici prava na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest djeteta nespojivu sa životom, organizacije civilnoga društva obratile su se premijeru Vlade RH, Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva, Viliju Berošu, s nizom zahtjeva s ciljem osiguranja dostupnog, sigurnog i legalnog prekida trudnoće u Hrvatskoj.

Pismo možete pročitati u nastavku.

“Poštovani premijeru Plenkoviću,
Poštovani ministre Beroš,

obraćamo Vam se povodom aktualnog slučaja uskraćivanja trudnici prava na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest djeteta nespojivu sa životom. Smatramo da zdravstvena zaštita koja se pruža u takvim situacijama treba maksimalno štititi dostojanstvo žene i ploda, mora umanjiti patnju koliko god je to moguće, spriječiti daljnju traumatizaciju žene i obitelji, ali nadasve pružiti ženi pravovremene i točne informacije o medicinskim opcijama koje su joj nužne radi donošenja odluke koja je za nju u tom trenutku najbolja.

Organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj – različite po svojem djelovanju, no ujedinjene u solidarnosti sa svim ženama kojima sustav uskraćuje zdravstvenu skrb – ističu zajedničke zahtjeve prema institucijama vlasti čije se ispunjenje traži u najkraćem mogućem roku:

  • Hitno osigurati odgovarajući medicinski postupak prekida trudnoće Mireli Čavajda u okviru i o trošku zdravstvenog sustava RH te utvrditi odgovornost i sankcionirati odgovorne za propuste u pružanju pravodobne i odgovarajuće skrbi. Od ministra Beroša i premijera Plenkovića zahtijevamo da javno potvrde da će Mirela Čavajda dobiti odgovarajuću skrb o trošku HZZO-a koja će joj osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb tijekom prekida trudnoće u skladu sa suvremenim medicinskim metodama i važećim međunarodnim standardima medicinske struke, medicinskom indikacijom i zahtjevom Mirele Čavajda.
  • Osigurati hitno donošenje smjernica i protokola za siguran prekid trudnoće u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije
  • Hitno objaviti cjelovite podatke o kapacitetima svih zdravstvenih ustanova u RH u odnosu na pružanje zdravstvene skrbi u području reproduktivnog zdravlja, i to specifično usluge prekida trudnoće (raspoloživi kadrovi, specijalistička znanja, tehnologija, kapacitet primitka pacijentica, financijska sredstva) te ustanoviti javni registar zdravstvenih radnica i radnika koji se pozivaju na priziv savjesti, a koji se redovito ažurira te je dostupan svim pacijenticama.
  • Osigurati da zdravstveni radnici i radnice i bolnička povjerenstva poštuju trenutni zakon koji regulira prekid trudnoće te istražiti odgovornost zdravstvenih radnika i radnica koji/e uskraćuju ili pružaju netočne informacije te onemogućavaju prekide trudnoće na zahtjev.
  • Osigurati dostupnost prekida trudnoće svim ženama u skladu sa zakonskim okvirom, uz pokrivanje troškova iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te osiguranjem dovoljnog broja medicinskih timova za obavljanje prekida trudnoće u svim zdravstvenim ustanovama koje su dužne omogućiti ovu vrstu zdravstvene skrbi kako bi se prevenirao institucionalni priziv savjesti.

Podsjećamo da ove godine Hrvatska izvještava UN-ovom odboru za prava žena (CEDAW), koji je već u dva navrata upozorio Hrvatsku da mora omogućiti ženama pristup prekidu trudnoće na zahtjev te da troškovi prekida trudnoće moraju biti pokriveni iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Isto tako je važno napomenuti da su međunarodna tijela ovakve uskrate zdravstvene skrbi prepoznala kao mučenje. Neophodno je stoga da odmah poduzmete korake da se život, zdravlje i dostojanstvo svake žene u Hrvatskoj zaštiti, a nered u hrvatskom zdravstvenom sustavu napokon uredi.

Popis organizacija koje podržavaju ove zahtjeve dostupan OVDJE” 

L.B.

Komentari