Riječanin Vlado Simcich Vava objavljuje “Bed of Blue” – novi, intenzivno emotivan instrumentalistički album

83
vava
Vlado Simcich Vava - privatna arhiva

Cijenjeni riječki gitarist i autor, Vlado Simcich Vava predstavlja svoj novi studijski uradak. Šest godina nakon posljednjeg instrumentalističkog albuma Juke Joint”, Vava se okuražio objaviti novi, intenzivno emotivan materijal nazvan “Bed of Blue”. Isprva se opirao unutarnjim porivima da započne snimanje, no jednom kad je uzeo instrumente u ruke i uključio sprave, izvori su nezaustavljivo počeli teći.

Tijekom perioda od godine dana, mnogi elementi albuma prošli su kroz Vavin zahtjevan proces selekcije. Mnoge ideje su završile u smeću, ali to je bilo neophodno kako bi se očuvala konzistentnost i cjelovitost glazbenog materijala. Na finalnom popisu našlo se 12 skladbi, a album predstavlja ‘Blue Sex’. “Bed of Blue” istovremeno je i uvod u novi, četvrti studijski uradak matičnog mu benda Turisti koji je upravo u procesu snimanja.

Riječanin Zoran Žmirić, pisac i glazbenik, o “Bed of Blue” kaže: ”Album se odlično nadopunjuje sa “Soundtrack – Lanterna iskopanog oka” izdanjem (2008., Dallas Records), čudno dobro izmiksana atmosfera Kraftwerka, J.M. Jarrea i emocije Morriconea. Plus, još k tome igra s pojmovima u nazivu ‘blue’ – što označava plavetnilo i tugu istodobno – predstavljaju neke stvari koje su obilježile Vavin život u posljednjem periodu. Što se mene tiče, ovo je njegova intimistička posveta svijetu kojeg je autor dijelom jer lako je stvarati o svijetu odvojenom od sebe.”

Ovaj dvostruki značaj riječi “blue” odražava ne samo bogatstvo emocionalnog spektra koji je obilježio Vavin život u posljednjem periodu, već i njegovu sposobnost da prenese te složene emocije kroz glazbu. Kroz glazbu na albumu uspijeva izraziti svoje duboke emocije, pričajući priču o vlastitom putovanju. Svaki zvuk i svaka nota prenose mješavinu plavetnila i tuge, a glazba je jedinstveno izražajno sredstvo kojim Vava dijeli svoje iskustvo, istovremeno pomažući slušatelijma da se poistovjete s njegovim emocijama.

“Bed of Blue” također je izazov i transformacija. Proces stvaranja glazbe, odlučnost da se suoči s vlastitim emocijama, kao i izazovima života i umjetničkog stvaranja.

Mastering je rad pouzdanog i dugogodišnjeg suradnika Mateja Zeca, dok sjajan diskretni dizajn potpisuje, kao i na svim dosadašnjim Vavinim izdanjima Mladen Stipanović Stipe.

Komentari