Rezultati Greenpeaceove predizborne ankete: “Stranke za zaštitu okoliša, ali bez hrabrosti za ambicioznu energetsku tranziciju”

75
Greenpeaceova konferencija na Markovom trgu 4. travnja_Maja Bota

Greenpeace u Hrvatskoj prošlog je tjedna na adrese pet političkih stranaka/koalicija koje prema anketama prelaze izborni prag (Domovinski pokret, HDZ, Most, Možemo! i SDP) poslao anketni upitnik o njihovim stavovima i planovima po pitanju energetske tranzicije i zaštite okoliša. 

Od pet stranaka odgovorili su SDP, Domovinski pokret, Možemo! i Most, dok HDZ, sada već tradicionalno, nije odgovorio na Greenpeaceov upitnik. Međutim, stavovima HDZ-a imali smo prilike svjedočiti proteklih godina. Dosadašnja hrvatska klimatska i energetska politika pokazala je nedostatak ambicija i rezultat su minimalna ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, dok je naglasak bio na ulaganjima u fosilnu infrastrukturu.

S obzirom na sve jače i sve češće posljedice klimatskih promjena koje osjećamo na vlastitoj koži, Greenpeace je strankama postavio pitanja primjerena ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo i kao zemlja i kao planet. Stoga je od stranaka traženo da se, između ostalog, konkretno izjasne o fosilnom plinu i novim ulaganjima u plinsku infrastrukturu te potencijalu Hrvatske da od 2030. godine svu električnu energiju za vlastite potrebe proizvodi iz obnovljivih izvora energije.

Greenpeaceov predizborni semafor na Markovom trgu 4.travnja_Maja Bota

– Prema odgovorima vidljivo je da se stranke slažu da je Hrvatskoj potreban odmak od fosilnog plina i da podržavaju ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE) i energetsku učinkovitost. Međutim, niti jedna stranka ne vidi Hrvatsku kao predvodnicu u proizvodnji OIE iako za to postoji golem potencijal koji, pogotovo u energiji sunca, ni izbliza ne koristimo u dovoljnoj mjeri. U energetskim temama u kojima, umjesto ‘da’ i ‘ne’, dominiraju odgovori ‘djelomično’, može se predvidjeti da će Hrvatska i dalje kaskati za trendovima u EU, umjesto da bude primjer drugim zemljama, pogotovo u vlastitom okruženju. Mi vidimo Hrvatsku u toj ulozi prvaka, ali čini se da je takvom ne vide i političke stranke, od kojih prečesto čujemo “da, ali…” – istaknula je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj.

S druge strane, sve stranke osim Mosta slažu se s tim da nova Vlada treba naložiti INA-i vađenje plinske platforme Ivane D s dna Jadranskog mora, kao što je to kompaniji već naredio Državni inspektorat, a što je dosadašnja Vlada propustila učiniti. Most se s tom tvrdnjom slaže samo djelomično, ali nije obrazložio zbog čega.

rezultati ankete 2024

Sve stranke koje su odgovorile na upitnik također su suglasne da Hrvatska treba do kraja godine ratificirati Globalni sporazum o oceanima koji je potpisala, te su spremne snažno poduprijeti i zagovarati ambiciozan Globalni sporazum o plastici.

Dobra je vijest da među ispitanim strankama ipak vlada konsenzus o zaštiti prirode. No po pitanju energetike vidljivo je da još uvijek nedostaje političke hrabrosti i vizije  – zaključila je Andrić i dodala da će Greenpeace i od sljedeće garniture na vlasti tražiti da Hrvatska iskoristi svoje očite prednosti i potencijale.

Rezultate Greenpeaceove ankete, uključujući cjelovite odgovore i pojašnjenja  stranaka, možete pronaći na ovoj poveznici.

Komentari