Rektorica Prijić Samaržija nova je predsjednica Rektorskog foruma jugoistočne Europe

391
sveučilište u rijeci
Foto: Sveučilište u Rijeci

U sklopu obilježavanja 50. obljetnice osnutka Sveučilišta u Rijeci na Rektoratu Sveučilišta tijekom ponedjeljka i utorka, 4. i 5. rujna 2023. održan je 7. Rektorski forum jugoistočne Europe i zapadnog Balkana. Rektorski forum okuplja sveučilišta iz regije, a posvećen je unaprjeđenju suradnje među sveučilištima i jačanju glasa akademskih institucija u ovom dijelu Europe. To je jedna od inicijativa koja su proizašle iz Berlinskog procesa, ideje za bolju integraciju jugoistočne Europe. Rektorski forum posvećen je promicanju europskih politika u znanosti i visokom obrazovanju, razmjeni dobrih praksi, jačanju suradnje na zajedničkim projektima. Sedmi po redu Rektorski forum održan je kao dvodnevna konferencija posvećena sadašnjim izazovima s kojima se jugoistočna Europa suočava, a ugostio je više od 70 predstavnika sveučilišta iz regije, uključujući rektore, prorektore i izaslanike sveučilišta.

Prvoga dana Foruma sudionici su, podijeljeni u tri paralelne radne skupine, raspravljali o izazovima u visokom obrazovanju i istraživanju u ovom dijelu Europe. Prvu je skupinu, posvećenu pomacima u obrazovnim i znanstvenim politikama u jugoistočnoj Europi, moderirala dr. sc. Gazela Pudar Draško, direktorica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu. Druga je skupina, pod vodstvom prorektorice za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Marte Žuvić, raspravljala o napretku i razvoju visokoobrazovnih programa u JI Europi. Rad treće skupine bio je usmjeren na napredak u području istraživanja i inovacija, a njihovu je raspravu moderirala prof. dr. sc. Maja Klun, prorektorica za transfer znanja, digitalizaciju i održivi razvoj Sveučilišta u Ljubljani.

Zaključci i prijedlozi svake radne skupine predstavljeni su čelnicima sveučilišta tijekom sjednice Opće skupštine, koja je potom usvojila prijedloge te jednoglasno prihvatila njihov program rada i potvrdila izbor triju voditeljica skupina. Radne skupine nastavit će s radom tijekom sljedećih dviju godina.

U sklopu najvažnijeg dijela Foruma, sjednice Opće skupštine, prihvaćena je odluka kojom se radu Foruma službeno priključuju četiri nova sveučilišta: Sveučilište u Tirani (Albanija), Sveučilište ”Haxhi Zeka” (Kosovo), Sveučilište ”Ukshin Hoti” Prizren (Kosovo) i Sveučilište ”Goce Delčev” Štip (Sjeverna Makedonija).

Nakon što je Forumom dvije uzastopne godine predsjedalo Sveučilište u Beogradu, za novu predsjednicu Foruma jednoglasno je izabrana rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, čiji mandat počinje s prvim danom listopada 2023.

Predstavnici sveučilišta članova Foruma usvojili su i Deklaraciju, kojom se obvezuju da će zajedničkim radom zagovarati unaprjeđenje i jačanje regionalnog i međunarodnog povezivanja te zajedničke inicijative i projekte, podići standarde kvalitete istraživanja i visokog obrazovanja, ali i poboljšati akademsku mobilnost unutar mreže institucija.

Komentari