Recept za novogodišnju Pasta e Fagioli koja donosi sreću

1

Sastojci:

12 unci slanine, narezane na komade

½ šalice luka narezanog na kockice

½ šalice celera narezanog na kockice

1 žličica soli, plus još po ukusu

½ žličice svježe mljevenog crnog papra

1 prstohvat kajenske paprike ili po ukusu

¼ žličice sušenog timijana

¼ žličice sušenog origana

2 žlice paste od rajčice

4 češnja češnjaka, sitno mljevena

4 šalice pileće juhe

1 šalica vode

1 velika veza blitve

1 konzerva cannellini graha, ocijeđena

1 ¼ šalice tjestenine

1 žlica svježe naribanog parmigiana-reggiana, ili po želji

pokapajte maslinovo ulje (po želji)

1 prstohvat pahuljica crvene paprike ili po ukusu (po želji)

 

Korak 1
Stavite hladnu juhu na srednju vatru. Dodajte narezanu slaninu. Kuhajte, povremeno miješajući, dok se većina masnoće ne istopi i slanina ne počne biti hrskava, oko 5 minuta. Većinu masnoće ocijedite papirnatim ručnikom po želji, a u loncu ostavite oko 1 žlicu. Dodajte luk, celer i sol. Pirjajte dok i omekšali luk ne postane proziran, 5 do 7 minuta.

Korak 2
Umiješajte crni papar i kajenski, sušeni timijan, sušeni origano i pastu od rajčice. Kuhajte, povremeno miješajući, dok se pasta od rajčice ne počne karamelizirati na dnu posude, oko 2 minute. Dodajte mljeveni češnjak i kuhajte, miješajući, još 1 do 2 minute. Umiješajte pileću juhu i vodu i pojačajte vatru. Zakuhajte na jakoj vatri; smanjite vatru na srednje i pustite da se krčka dok pripremate blitvu.

Korak 3
Uklonite listove blitve s čvrstih stabljika. Skupite šaku listova i prerežite u jednom smjeru; okrenite i ponovno prerežite. Ponovite s preostalom blitvom. Stavite u zdjelu i napunite vodom. Okrenite okolo kako biste uklonili prljavštinu; oprano zelje prebacite šaku po šaku u drugu posudu da se ocijedi.

4. korak
U lonac umiješajte blitvu i pirjajte na srednjoj vatri dok zelje ne omekša, oko 10 minuta. Začinite solju.

Korak 5
Umiješajte ocijeđeni grah i pojačajte vatru na najjače; prokuhati. Umiješajte tjesteninu i smanjite vatru na srednje jaku. Kuhajte dok tjestenina ne omekša, povremeno miješajući, 12 do 15 minuta.

Korak 6
Kada tjestenina omekša, provjerite začine. Poslužite odmah u velikim zdjelicama. Ukrasite parmigiano-reggiano sirom, malo maslinovog ulja i pahuljicama crvene paprike.

L.B.

Komentari