Radimo li od ponedjeljka ili ne?

100
Izvor: Poneštrica Facebook

Stožer civilne zaštite danas je donio nove mjere. Među njima nalazi se jedna koja glasi da je trgovinama odjeće i obuće zabranjen rad te da će se trgovački centri zatvoriti, a trgovine hranom i higijenskim potrepštinama mogu raditi do 19 sati. No, nije ostalo definirano mogu li sve ostale trgovine raditi. S tim problemom susrela se vlasnica Poneštrice, Željka Barbarić.

“RADIMO LI OD PONEDJELJKA ILI NE??!

Žalosna sam, ljuta, bijesna, ne znam kojim riječima da opišem trenutne osjećaje. Nikad nisam bila ekstremista, niti jedne strane i uvijek se trudim pozitivno opravdati donesene odluke, ali ovo danas prevršilo je svaku mjeru.
U nastavku možete pročitati mail poslan odgovornim osobama:
Poštovani Stožer CZ, Gradonačelnik, Župan!
molim pojašnjenje mjera koje ste zatražili za našu županiju. Naime, galerija Poneštrica ne spada u navedene prodavaonice (odjeća i obuća) koje ste naveli u zahtjevu traženih mjera za period 10.04.-26.04. ali je i dalje nejasno radim li ili ne od ponedjeljka budući negdje spominjete da se sve osim prehrane zatvara?
U galeriji se prodaju suveniri i rukotvorine, te umjetnička djela koja su ionako na posljednjem mjestu kupovine pogotovo u ovim vremenima. Rođendani se ne slave, nema svadbi, nema druženja, nema turista, a budući nema ni novaca kome treba ono što kod nas se prodaje?
Naš ukupni promet za ovaj mjesec je 4241,80 kn i iz njega je više nego vidljivo koliko ljudi prođe kroz galeriju. Oduzmemo li min. 65-70% prometa koji je namijenjen dobavljačima, ostaje najamnina gradu 2800,00kn mjesečno, komunalije, struja, voda i davanja državi još cca 3000,00kn. Slobodno probajte izračunati kako financijski stojim. Pa da pomognem! Preživljavamo isključivo zato jer si od kad smo otvoreni ne isplaćujem plaću, a u slučaju da nemam za račune plaća ih moj suprug iz vlastitih financijskih sredstava. Moj trenutni volonterski rad u galeriji društveni je doprinos mom kraju i to mi nije žao, dapače to me čini zadovoljnom i imam sreću da to mogu za razliku od većine sugrađana kojima nije lako. Međutim, budući je više nego jasno da je i pitanje računa prelilo času, pogotovo možebitnim zatvaranjem, pitam se je li došao trenutak da se neka davanja (recimo najamnina) privremeno smanje ili je bolje da prostor u samom centru grada koji je godinama zjapio prazan i samo bio trošak građanima, konačnim zatvaranjem galerije opet isprazni?
Galerija Poneštrica prodaje proizvode isključivo hrvatskog porijekla, a 95% su proizvodi lokalnih autora većina kojih NEMA druge mogućnosti prodaje izuzmemo li Internet i upravo zbog toga opstanak galerije smatram neophodnim za brendiranje našeg kraja i grada. Jadan je kraj koji se ne hvali svojim suvenirima, rukotvorinama i umjetnicima!
Iako galerija jedva preživljava nemam pravo na nikakve pomoći niti od HZZ, niti od Grada(izuzev lanjskog lockdowna kada smo svi dobivali potpore). Zadani kriteriji potpora u kamen su uklesani i ne mogu biti od pomoći nama koji smo otvorili početkom famozne 2020.g. kad je korona već po svijetu šetala.
Molim jasnu informaciju:
1. Jesmo li u kategoriji koja se zatvara?
2. Ako jesmo molim podatak na osnovu kojeg ste donijeli odluku da smo opasni po zdravlje društva?
3. Molim informaciju imam li u slučaju zatvaranja pravo na nadoknadu fiksnih troškova?
Za kraj, razumijem zabrinutost za zdravstveno stanje našeg društva, shvaćam i da stanje u našoj bolnici straši, ali sam duboko uvjerena da su predložene mjere daleko od primjerenih za trenutnu situaciju tim više što u okruženju vidimo da mjere zatvaranja ne donose apsolutno nikakve rezultate.
Lijep pozdrav,
Željka Barbarić
Galerija Poneštrica,
Trg 128 brigade HV 3a
Rijeka
EDIT: Upravo sam saznala da Poneštrica drugi tjedan radi! Zatvaraju se trgovine s odjećom i obućom jer se tamo te stvari isprobavaju.
Ovim putem želim se “zahvaliti” i svim riječkim portalima koji zbog sakupljanja klikova objavljuju histerične naslove (zatvara se sve osim prehrane) i na taj način svih nas duboko uznemiravaju. SRAM VAS BILO!”
Ovim putem ispričavamo se Poneštrici što je i naš portal objavio tekst i naslov, no pohvaljujemo volju, entuzijazam i snagu u ovim nimalo lakim vremenima
Snimka zaslona 2021-04-09 200029
Izvor: Screenshot Facebook

Komentari