Pučka pravobraniteljica pokrenula istražni postupak u slučaju Three Monkeys

27

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović poručila je da biranje gostiju kafića prema političkoj opciji kojoj su naklonjeni može predstavljati diskriminaciju temeljem političkog uvjerenja koja je zabranjena Ustavom i zakonom. Konkretno, aludirala je na riječki kafić Three Monkeys koji je HDZ-ovce proglasio nepoželjnim u svom objektu.

Poruka građanima da, ako su naklonjeni određenoj  političkoj opciji, nisu dobrodošli kao gosti kafića, može se smatrati diskriminacijom temeljem političkog uvjerenja. Time se ovu skupinu stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na druge građane, samo zbog njihovih političkih afiniteta. Tražili smo i informacije o prijetnjama za koje je naknadno naveo da zaposlenici primaju te je li o tome obavijestio policiju”, ističe Lora Vidović. Dodala je kako je izražavanje vlastitog stava i neslaganje s političkim stavovima pravo svakog čovjeka, no takvo izražavanje ne bi smjelo predstavljati govor mržnje ili diskriminaciju.

„Pri tom, konačnu odluku o tome je li u konkretnom slučaju riječ o diskriminaciji ili ne može odlučiti samo sud“, kazala je pravobraniteljica za Index.

Komentari