Prvi veliki turnir na novom boćalištu Boćarskog kluba Draga

101
Prvi veliki turnir na novom boćalištu Boćarskog kluba Draga

Boćarskim turnirom na kojem su sudjelovali boćarski klubovi Draga, Krimeja, Kukuljanovo, Kostrena, Vežica, Trsat, Zastenice, Brajda, Ledenice, Punat, Dramalj i Hreljin, svečano je otvoreno obnovljeno i prošireno boćalište.

Boćarski klub Draga Rijeka djeluje u Sušačkoj Dragi već punih 50 godina

Boćalište je smješteno uz zgradu Mjesnog odbora Draga, u kojoj su prateći sadržaji boćališta, na istočnoj strani od objekta.

Neposredno uz postojeće dvije staze otkupljen je dio zemljišta radi premještanja smjera staza boćališta, odnosno samo boćalište okrenuto je u odnosu na postojeće za 90° . Zemljište je Grad Rijeka otkupio 2016. godine u površini od 544 m2 po cijeni od 60 EUR/m2, odnosno sveukupno 32.640,00 EUR čime su bili u potpunosti riješeni imovinsko pravni odnosi na cijeloj parceli.

Izgrađene su četiri staze pojedinačnih dimenzija 3,0 x27,50 m, uz među razmak od 0,60 m budući da postojeće boćalište s dvije staze nije ispunjavalo standarde lige. Završni sloj staze sastoji se od drenažnih slojeva i završnog sitnog pijeska. Pješački pristup je s razine košarkaškog igrališta na jugozapadnoj strani gdje su izgrađene pristupne stepenice i pristupna rampa kako bi se omogućilo olakšano i jednostavno korištenje površine boćališta osobama smanjene pokretljivosti. Cjelokupna površina boćališta je uređena tako da su okolne pristupne plohe betonirane, a na jugoistočnoj strani parcele izgrađena su dva reda betonskih tribina.

Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosila je 263.484,95  EUR s PDV-om, dok je je vrijednost usluga nadzora iznosila 4.331,25 EUR s PDV-om. Radovi su planirani u proračunu Grada Rijeke za 2023. godinu, a projekt je prijavljen na program – Sufinanciranje programa/projekata ravnomjernog razvitka PGŽ gdje je odobreno sufinanciranje od strane PGŽ u iznosu od 64.000,00 EUR.

Pozdravne riječi mnogobrojnim boćarima te domaćinima iz BK-a Draga uputio je i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Realizacijom ovog projekta još smo jednom potvrdili naše obećanje da nakon perioda intenzivnog ulaganja u kulturu, sve svoje napore usmjeravamo u sportsku infrastrukturu našega grada. A boćarski klub Draga, s obzirom na činjenicu da ste proslavili svoj jubilarni 50. rođendan, itekako zaslužuje ovako reprezentativno igralište kojim su stvoreni svi preduvjeti za novo poglavlje vašega razvoja. Ovi radovi nisu samo poboljšali uvjete za bavljenje boćanjem već su i doprinijeli estetskom uređenju prostora stvarajući tako ugodno okruženje za sve građane Sušačke Drage. Radovi vrijedni preko 265.000 eura započeli su u srpnju prošle godine, a završeni su krajem studenoga. No, morali smo pričekati toplije dane da bi boćalište moglo zaživjeti u pravom smislu te riječi. Dovršetkom radova dobili smo još jedno kvalitetno boćalište koje ispunjava sve zahtjeve da se ovdje mogu održavati utakmice Županijske lige“, kazao je Filipović.

Boćarski klub Draga ima osamdesetak članova od kojih je dvadeset aktivnih boćara. Novo boćalište puno znači u djelovanju kluba te u željenom radu s mladima. Predsjednik BK-a Draga Josip Butković  izrazio je nadu da će turnir postati tradicionalna manifestacija koja će se održavati svake godine. “Želja nam je da turnir postane međunarodni te da pozovemo boćare iz drugih zemalja”, kazao je Butković.

Komentari