Prve doze cjepiva protiv gripe gotovo razgrabljene

47

Cijepljenje protiv gripe ove godine započinje nešto ranije zbog pojave epidemije koronavirusa. U Hrvatskoj je ukupno naručeno 590 000 doza cjepiva, a početak cijepljenja je već polovicom listopada. Za Hinu epidemiolog Branko Kolarić kazao je: “U siječnju smo naručili 460.000 doza cjepiva, a sada je naručeno dodatnih 130.000 doza. Uskoro bi trebalo stići 560.000 doza, a još 30.000 u prosincu. Toliko se na svjetskom tržištu moglo nabaviti s obzirom na nedostatne količine cjepiva. To je više nego prošle godine, kada je putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nabavljeno oko 400.000 doza cjepiva.”

Cjepivo bi u Hrvatsku moglo stići početkom listopada nakon čega će se distribuirati u domove zdravlja i zavode za javno zdravstvo pa bi cijepljenje moglo započeti između 15. i 20. listopada što je zapravo 4 tjedna ranije nego prošle godine. Građani će se na cijepljenje morati naručiti telefonski kod svog liječnika.

Stariji od 65 godini prioritetne su skupine za cijepljenje, kao i zdravstveni djelatnici i djelatnici domova za starije osobe te osobe s kroničnim bolestima. Ipak, stručnjaci ove godine cijepljenje preporučuju svima zbog zaštite od koronavirusa. Kolarić je nadodao: “U tijeku je izrada plana za provedbu cijepljenja u skladu s epidemiološkim mjerama, jer ne smije nastati strka i gužva, što bi bilo pogodno za širenje covida-19. Prvo treba cijepiti one koji ulaze u rizične skupine, a nakon toga i ostale građane. Ljudi će se morati naručiti na cijepljenje telefonom. Znamo da je to izazov jer su telefoni liječnika zauzeti, pa zato planiramo s narudžbama krenuti već sada kako bi liječnici mogli napraviti plan cijepljenja svojih pacijenata.”

Prilikom dolaska na cijepljenje, građanima će se mjeriti temperatura, morat će nositi masku, dezinficirati ruke te će se voditi evidencija dolazaka. Domovi zdravlja, ako imaju mogućnost za to, cijepljenje mogu organizirati vani ili pod šatorom.

Epidemija gripe pospješuje širenje koronavirusa jer kad imamo bilo kakvu respiratornu infekciju, poput gripe, više kišemo, kašljemo i na taj način širimo kapljice. Ako se dobiju te dvije infekcije paralelno, imat ćemo bolest s težom kliničkom slikom. U Australiji je tijekom sezone gripe deset puta pao broj zaraženih jer su svi nosili maske. Primjerice, u travnju 2019. imali su registriranih 19.000 slučajeva gripe, a ove godine u istom razdoblju 229 slučajeva. To pokazuje da mjere protiv širenja covida-19 značajno utječu i na broj zaraženih od gripe”, istaknuo je Kolarić.

Ovogodišnje cjepivo protiv gripe je četverovalentno kao i svih dosadašnjih godina, što znači da sadrži dva tipa virusa A – H1N1 i H3N2, te dva tipa virusa grupe B, za koja se predviđa da će biti dominantni u ovogodišnjoj sezoni. Riječ je o cjepivu tvrtke Sanofi, od koje Hrvatska nabavlja cjepivo kroz trogodišnji ugovor putem javne nabave. Cjepivo je u slobodnoj prodaji u ljekarnama po cijeni od 96, 39 kuna. Riječ je o mrtvom i razlomljenom virusu gripe koji ne može izazvati bolest, a samo cjepivo može imati nuspojave poput boli, otekline i crvenila te povišene temperature. „Kontraindikacija za cijepljenje je alergija na sastojke cjepiva, a u kontraindikacije spadaju i sve akutne zarazne bolesti, uključujući koronavirus, pa će osobe sa simptomima te bolesti odgoditi cijepljenje za 10 do 14 dana. Zadnjih godina bilježimo porast interesa za cijepljenje, koji je 2000-ih godina zbog tzv. antivakcinacijskog pokreta imao silazni trend. Ove godine interes je dodatno veći zbog epidemije koronavirusa“, opisuje Kolarić.

Izvor: HINA

Komentari