Prva riječka hrvatska gimnazija prva u Hrvatskoj krenula s prijedlogom građanskog odgoja u srednjim školama!

37

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održano je prvo predstavljanje Prijedloga kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja u srednjoj školi kojeg su zajednički osmislili Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci, Prva riječka hrvatska gimnazija i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu. Prezentiran je ravnateljima srednjih škola, a riječ je o novom predmetu “Škola i zajednica” (ŠiZ) koji se provodi po prvi put u Republici Hrvatskoj kao pilot projekt u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji.

“Primorsko-goranska županija kreće prva u RH sa srednjoškolcima, dok je Grad Rijeka prvi uveo građanski odgoj u osnovne škole. Pilot projekt je jako dobro prihvaćen, a vjerujem da će i ostali ravnatelji prihvatiti prijedlog do konačnog uvrštavanja u izborni predmet”, rekla je resorna pročelnica Edita Stilin.

Program je namijenjen učenicima 2. i 3. razreda te se realizira kao jednogodišnji predmet sa satnicom od 70 nastavnih sati godišnje. Učenici biraju teme iz 11 područja i to teme koje se tiču medija, kulture, fizičke aktivnosti, sporta, umjetnosti, međugeneracijske solidarnosti, migracija, kao i ljudskih prava, demokracije, održivog razvoja te zajednice. Samostalno predlažu problem koji zamijete u svojoj lokalnoj sredini, istražuju ga te potom i djeluju na način da steknu iskustvo i pronađu rješenja. Često ga predaje više nastavnika u suradnji s raznim dionicima u društvu, npr. nevladinim sektorom i novinarima.

“Cilj je da mlada osoba bude svjesna svoje aktivne uloge u zajednici i da je nužno povezati se za dobrobit drugih. Radi se o drugačijem pogledu na građanski odgoj i školu kao takvu. Ne polazi se od ex cathedra, a učenici mogu samostalno odrediti problem koji ih brine”, pojasnio je ravnatelj lnstituta za društvena istraživanja u Zagrebu dr. sc. Boris Jokić i dodao kako učenici PRHG trenutno pronalaze rješenja za nedostatak zelenih površina u gradu Rijeci.

Sveučilište u Rijeci inicijator je i idejni začetnik, a rektorica Snježana Prijić-Samaržija izrazila je veliko zadovoljstvo pojasnivši kako je Centar za studije mira i konflikta okupio radnu skupinu koja je osmislila kurikulum. “Mi smo krenuli i pozvali kolege iz Instituta, civilnoga društva i okupili tim izvrsnih stručnjaka. Naša lokalna demokratska misija je da jačamo snažne demokratske kompetencije svih, a pogotovo mladih”, rekla je.

Profesorica PSHG Filozofije logike i etike i članica Radne skupine Laura Angelovski vrlo je zadovoljna s rezultatima. “Pilot projekt se pokazao izvrsnim, učenici su vrlo zadovoljni. Nije im uobičajena nastava i uči se jako puno. Ideja je zapravo da nauče što znači biti aktivan građanin. Nije toliki naglasak na sam sadržaj nego kako prepoznati probleme u zajednici koji se njih tiču, kako istražiti problem i kako djelovati”, zaključila je.

Na predstavljanju je najavljena i izrada priručnika, kao i mrežnih stranica koje će povezati nastavnike, ali i širenje programa u drugim dijelovima Hrvatske.

sveučilište u rijeci

Prijedlog kurikula možete pogledati OVDJE.

Komentari