“Protuvirusne mjere dakle ne bi trebale ni smjele imati segregacijski učinak”

157

Riječanka Željka Barbarić, sasvim otvoreno i iskreno, na svojem Facebook profilu podijelila je komentar od aktualnom stanju svijeta – o protuvirusnim mjerama, cijepljenju, državnoj maturi i još mnogočemu. Njezinu objavu prenosimo vam u cijelosti:

“Izolacija u slučaju sumnje na mogućnost zaraze, a karantena u slučaju utvrđene zaraze mjere su kojima se štitimo od širenja virusa. To su mjere koje se ne uvode nasumce i proizvoljno: trebaju postojati čvrsti kriteriji za utvrđivanje jednog ili drugog, i potrebno je znati tko te mjere i kako provodi i nadzire. Kada se uruše kriteriji, umjesto izolacije dobivamo SEGREGACIJU. A segregacija je nešto sasvim drugo i ima veze s narušavanjem ljudskih prava, sa šikaniranjem, s diskriminacijom, pa i sa zlostavljanjem.

Protuvirusne mjere dakle ne bi trebale ni smjele imati segregacijski učinak. Vjerujem da se svatko normalan s time slaže. No kojekakvim postupcima svjedočimo ovih dana – postupcima koji podsjećaju na crne faze povijesti koje smo smatrali odavno prevladanima.

Sjetimo se ratova, sjetimo se etničkih čišćenja, sjetimo se ideja o „višim“ rasama i o „nižim“ rasama. Išlo je to po receptu: „obilježiti -izolirati-getoizirati-eliminarati“ kako bi se iz društva kroz nekoliko faza uklonili oni nepoželjni. U takvim uvjetima, ako se družiš s nepoželjnima i sam postaješ nepoželjan. Moglo bi se i tebi dogoditi da stradaš, možda i da budeš strijeljan. Malo tko se odlučuje tome prkositi – vlada strah i ljudi se povlače pred prijetnjom. No postoje uvijek i neki drugi, oni hiperrevni u provođenju diskriminacije. Špijuniraj, dojavi, dokaži svoju „ispravnost“. Prijavi njega, nju, klinca, staru babu, djeda! Spasi sebe! Izdaj!

Ovo s virusom je u startu drukčije, a u konačnici kao da je proizvelo slične efekte. Zatvore nas u kuće i proglase kazne za one koji se ne pridržavaju mjera. I gle! Od nekud opet izmigolji vojska špija. Sve pravednik do pravednika! Jedni prijavljivljuju jedino dijete u parku, drugi starca koji sam razgrće gnojivo po svojoj njivi, treći mene koja sama u kasnijim večernjim satima šetam psa praznim ulicama. Pojavi se i četvrti koji uslika kafić jer opazi da svjetlo unutra gori i začuje iznutra glazbu. Opa – odmah ide prijava policiju, iako se radi tek o vlasniku koji je nakon deset dana odsustva obišao svoj lokal kako bi provjerio u njemu hladnjake. Bruje društvene mreže – uzrujavanje, napadanje, prozivanje, poticanje na prijavljivanje svojih sugrađana! Jer se netko usudio biti živim, i to samo malo živim… s distance…

Pritom, nikome ni na kraj pameti nije prijavljivati politička okupljanja. Postavljanje vijenaca, predizborni skupovi – svi redom bez maski, bez razmaka, bez rukavica. Nije bilo čudno ni kada su proglasili da će netko kome je propisana samoizolacija ipak moći glasati!

Onda postane još i složenije.
Jedni bi se sad i odmah željeli cijepiti po svaku cijenu, i zahtijevaju to i od svih drugih, bili zdravi ili bolesni, bili stari ili mladi, ugroženog zdravlja ili ne. Nije pritom važno je li to cjepivo ispravno, testirano, sigurno. Ako se netko usudi dovesti u sumnju ideju univerzalnog i sveopćeg cijepljenja nedovoljno poznatim cjepivom, sveznalice ga s visoka proglase za neznalicu. Tvoj zdrav razum ne vrijedi ništa, štoviše problematizacija je neprijateljska djelatnost poticanja zaraze. Ako nisi cijepljen automatski si bolestan, opasan po naciju!

Drugi pak se nikako ne bi cijepili! Njima cijepiti se znači „čipirati se“. Kao da nismo svi redom već “čipirani” samim time što imamo Google ili FaceBook profil! Kao da nismo čipirani onaj tren kada izađemo iz kuće, jer iskreno kada ste zadnji puta izašli bez mobitela u džepu?

Kako bi rekao moj prijatelj Boris “niđe veze“, a bogme ni pameti.

Šlag na kraju: nakon zatišja, virus krece u drugi val, ili nastavak pandemije ili što već. Glavni krivci za vraćanje virusa nismo mi! Nitko od nas, od političara do stožera – nitko! Glavni krivci nisu ni stanovnici iz EU, jer njihov virus izgleda na nas ne djeluje. Glavni krivci su iz susjednih nam istočnih država: iz BiH i Srbije.
Mora da se radi o novoj generaciji inteligentnog virusa koji zna što je zapad, a što je istok. Sa zapada je kultiviran i pristojan i prema nama Hrvatima se odnosi vrlo obzirno. Ovaj s istoka, seljačina balkanska, oplete po nama nemilosrdno. Đubre mučko – istočno.

I tu smo sad negdje na s početka najavljenoj temi segregacije.

Jučer su maturanti pisali ispit iz fizike. Dio maturanata iz susjedne je BiH; da podsjetim – iz one istočne, balkanske sfere. U jednoj vrlo „mudroj“ zagrebačkoj školi te maturante iz te istočne, balkanske zemlje dočekao je kordon. Pitate se zašto? Pa logično! Da ih provedu u prostorije u podrumi. U podrum, djeco iz BiH! Nećete majku vam bosansku zarazit našu hrvatsku djecu!

Nikome u tome trenu nije bilo nimalo važno kako su se ta djeca osjećala i nitko se nije potrudio izreći lijepu riječ kojom bi se ružni postupak ublažio. Stres zbog mature začinimo još jednim stresom! I naravno nije se vodilo računa o tome da je većina te djece već mjesec dana u Hrvatskoj jer idu na pripreme nakon korone. Nikome nije palo na pamet da su dan prije ti isti pisali matematiku zajedno s hrvatskom djecom. Nitko nije ni pomislio da ih dan prije testira i da provjeri je li potrebno ijedno dijete odvajati. Ali palo im je na pamet organizirati kordon i usmjeriti djecu u podrum. Segregirajmo ih.
Nikome na pamet nije palo da su oni samo djeca. Naša djeca.

Sramim se! Sramim se ove političke klike koja vodi ovu državu. Sramim se ovog stožera koji danima pravda tri minute. Sramim se ove ekipe koja vodi škole i njihovih istomišljenika koji podučavaju našu djecu. Sramim se kriterija koji se primjenjuju. Sramim se i lijevih i desnih, i ustasa i partizana, i velikih Hrvata i jugonostalgicara, vaxera kao i antivaxera.

Sramim se političara koji koriste kopanje po nečijoj nesreći da budu u medijima po cijele dane. Sramim se onih koji sve ovo opravdavaju ili na takve teme troše medijski prostor. Sramim se svih ekstremnih skupina, svih vrsta – svakim danom sve glasnijih, svakim danom sve bezobzirnijih.

Sramim se i svih nas koji samo šutke gledamo.”

ZBOGOM PAMET!Izolacija u slučaju sumnje na mogućnost zaraze, a karantena u slučaju utvrđene zaraze mjere su kojima se…

Objavljuje Željka BarbarićPetak, 26. lipnja 2020.

Komentari