Prosvjed organiziran i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, a nastavio se i drugi dan zaredom u Beogradu

24

Uvođenje policijskog sata uzburkao je građane Srbije pa je tako u srijedu, 8. srpnja organiziran prosvjed i u Novom Sadu, a RTV prenosi kako je napadnuta njihova zgrada: „Demonstranti u Novom Sadu došli su do zgrade RTV-a, bacali limenke, boce i petarde, a jedna osoba je ozlijeđena kada je razbila staklo nogom na ulazu zgrade.“ Prosvjedi su počeli u srijedu oko 18 sati, a postali su nasilni nešto poslije 20 sati.

Prosvjednici su iznijeli više zahtjeva među kojima se nalazi ostavka direktora policije Vladimira Rebića, ministra Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Novoga Sada Miloša Vučevića te predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Zahtijevaju i da se raspusti Krizni stožer srbijanske vlade i da se objave točni podaci onih koji su oboljeli od koronavirusa i onih koji su preminuli od koronavirusa. Nadalje, da se novac za crkve preusmjeri na oboljele od koronavirusa te da se zdravstveni radnici koji rade honorarno zaposle. Naposljetku, traže i da se na posao vrate ljudi koji su izgubili posao zbog koronavirusa.

U prosvjednoj šetnji sudjelovalo je nekoliko tisuća građana Novoga Sada, a prosvjednici su kamenjem gađali sjedište Srpske napredne strane.

Čelnici srbijanskih oporbenih stranaka ocijenili su u srijedu na društvenim mrežama da je vlast na prosvjede poslala huligane sa zadatkom da napadnu vođe oporbe i izazovu sukobe među građanima: „Imamo i svjedoke koji su ih čuli. Sve to očekujemo i spremni smo i na gore stvari u borbi od koje nećemo odustati”, poručio je na Twitteru vođa Stranke slobode i pravde (SSP) i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Jednako je poručio i predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić:

U Nišu se isprva prosvjedovalo u dvije skupine koje su se okupile oko 19 sati na dvije različite lokacije: na Trgu i kod Skupštine. Kasnije su se svije skupine spojile. U Kragujevcu se prosvjedovalo mirno sve do 22 sata. Tada, prosvjednici su krenuli gađati zgradu Skupštine jajima i limenkama te kamenjem razbili prozor Policijske uprave i bacili baklju.

U Beogradu se već drugi dan zaredom odvijaju prosvjedi, a mediji javljaju i o prosvjedima u Nišu. Ispred parlamenta Srbije na Trgu Nikole Pašića prosvjednici su upalili baklje, bacali na policiju boce i kamenje pozivajući ih da im se pridruže. “Ovoliko policije i žandarmerije odavno nije viđeno na ulicama Beograda, od vremena Slobodana Miloševića. Danas su u glavni grad upućene i dodatne snage policije iz unutrašnjosti i očito je da vlastima odgovaraju tenzije“, poručio je glavni urednik tjednika NIN Milan Ćulibrk.

Na društvenim mrežama nastavljaju se dijeliti snimke brutalnosti policije. Na Terazijama su trojica policajaca pendrecima i nogama pretukli jednog muškarca, a zatim su se pridružili ostali pripadnici snaga reda, njih 10-ak i udarali muškarca na tlu. Nakon što su završili ovaj čin, policajci vozilima nisu mogli nastaviti zbog muškarca koji je ležao na ulici pa su zbog toga trojica policajca izašla iz automobila i odvukli prosvjednika na pločnik gdje su ga ostavili tako ozlijeđenog.

Policija je ozlijedila i nekoliko novinara u središtu Beograda koji su se uredno legitimirali. Riječ je o 2 novinarke portala Nova.rs koje su napadnute u trenutku kada su izvještavale s prosvjeda. Jednu od njih policajac je udario palicom po prstima, izbio joj telefon iz ruke, a drugu je odgurnuo. Novinara agencije Beta policajci su tukli palicama iako je pokazao novinarsku iskaznicu. Policija je nakon 6 sata uličnih sukoba uspjela iz središta grada potjerati prosvjednike u okolne ulice, a ozlijeđeno je najmanje 10 policajaca. Međutim, broj ozlijeđenih i uhićenih prosvjednika trenutno nije poznat.

 

Izvor: Jutarnji list

Komentari