Prometne kazne i onima koji ostave prometnu dozvolu u vozilu!

384
policija-stop

Novi, postroženi Zakon o prometu trebao bi smanjiti dosadašnje crne brojke. Očekuje se da će biti usvojen u prvom tromjesečju ove godine.

Nažalost, i dalje svjedočimo učestalim prometnim nesrećama i sustavnom nepoštivanju prometnih pravila. Mnogi sjedaju za upravljač automobila ne razmišljajući o vlastitoj odgovornosti u prometu. Najčešće su ubojice prevelika brzina, alkohol, nevezanje pojasa i mobitel u vožnji.

U više od 50 posto smrtnih slučajeva tijekom prometne nesreće razlog je upravo neprilagođena brzina.

Ne zaboravite, policija je u 2019. najavila postavljanje dodatnog broja kamera za nadzor brzine, nabavku dodatnih lasera za mjerenje brzine i automatizaciju podataka, što znači da će onog trenutka kad se na radarskoj slici snimi vozača u prekršaju, slika automatski biti vidljiva u središnjem centru gdje će se odmah pisati i kuvertirati prekršiteljeva prijava.

Ponavljanje je majka znanja, pa stoga nije zgorega još jednom podsjetiti što vas čeka ukoliko vas policija uhvati u činjenju prekršaja.

Ako vozite bez vozačke dozvole ili nemate potvrdu o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole ili je pak ne pokažete na zahtjev policijskog službenika, slijedi vam kazna od 300 kuna.

Isti iznos kazne platit ćete ako ostavite prometnu dozvolu u vozilu, 300 do 1.000 kuna kazne ako ne predočite policu osiguranja vozila, od 300 do 1.000 kuna kazne ako vozač vozila koji na zahtjev ovlaštene službene osobe ne predoči Europsko izvješće o nesreći (Zakon o obveznim osiguranjima u prometu čl. 66. st. 2.). Kaznu možete platiti i ako ne predočite eko test.

Loše se piše recidivistima.  

Vozila će se oduzimati vozačima koji su dvaput pravomoćno kažnjeni za – vožnju u suprotnom smjeru, vožnju u naselju 50 kilometara brže od propisanog, ako na autocesti vozite 50 kilometara više od dopuštenog možete završiti do 60 dana u zatvoru.

Vozilo će se oduzimati vozačima i zbog nezaustavljanja na više znakova crvenog svjetla na semaforu, odbijanja alkotestiranja i testiranja na opojne droge, vožnju iako je vozačka dozvola oduzeta, ako je vozaču izmjerena količina alkohola u krvi 0,5 – 1 promil i 1 – 1,5 promila te ukoliko odbija alkotestiranje i testiranja na opojne droge prilikom prometne nesreće.

Komentari