Promatrajte supermjesec u Astronomskom centru Rijeka

250
supermjesec

Povodom supermjeseca Astronomski centar Rijeka i Akademsko astronomsko društvo – Rijeka organiziraju prigodni cjelovečernji program posvećen Zemljinom prirodnom satelitu.

Supermjesec

Supermjesec je astronomska pojava u kojoj Zemljin satelit prilikom faze uštapa (termin se koristi i za mlađak) ujedno prolazi i kroz točku na svojoj putanji koja se nalazi najbliže Zemlji (perigej). Za vrijeme te pojave prividna površina Mjeseca promatrana sa Zemlje je oko 8 posto veća, dok njegov sjaj oko 16 puta u odnosu na njegovu srednju udaljenost od Zemlje. Pojam plavi Mjesec (engl. Blue Moon) izraz je koji se koristi za pojavu dva puna mjeseca u jednom kalendarskom mjesecu. Ove godine to se dešava u mjesecu kolovozu kada faza uštapa nastupa 1. 8. (20:31) i 31.8. (03:35) po našem lokalnom vremenu. Iako ova pojava nema veze s bojom, naziv ja prihvaćen kao asocijacija na rijetku pojavu koja se dešava u prirodi kada mnogobrojne mikronske čestice prašine u atmosferi nakon velike erupcije vulkana raspršuju crveni dio spektra mjesečeve svjetlosti, a pri tome sam Mjesec poprimi plavičastu boju (Mjesec nema vlastiti izvor svjetlosti, već odbija Sunčevu svjetlost). Po nekim zapisima, ta pojava se desila nakon erupcija vulkana Krakatoa 1883, Mt. St. Helens iz 1980, El Chichon iz 1983. i Mount Pinatubo iz 1991. Iako naziv sugerira na činjenicu da se radi o pojavi koja se dešava iznimno rijetko, kalendarski plavi mjesec se pojavljuje otprilike jednom u tri godine.

Program

Ovaj četvrtak, 31. kolovoza pojava supermjeseca i kalendarskog plavog mjeseca obilježit će se u Astronomskom centru Rijeka prigodnim programom koji započinje kvizom za djecu od 6 do 10 godina u 18:30. U 19:30 u planetariju Astronomskog centra održat će se live prezentacija “Naš Mjesec”, a u 20:30 bit će prikazani filmovi “Povratak na Mjesec: zauvijek” i “Artemis”. S početkom u 21 sat u velikoj sali Astronomskog centra Dinko Brautović iz Akademskog astronomskog društva – Rijeka održat će predavanje pod nazivom “Sve faze mjeseca” u kojem će detaljnije objasniti pojavu supermjeseca, ali i dati osvrt na nedavno značajno dostignuće Indijske svemirske istraživačke organizacije koja je 24. kolovoza uspješno izvršila slijetanje lendera letjelice Chandrayaan 3 u Mjesečevu južnu polarnu regiju. Nakon predavanja posjetitelji će moći uživati u pogledu na Mjesec prijenosnim teleskopima s terase Astronomskog centra ili preko uživo prijenosa s glavnog teleskopa riječke zvjezdarnice.

Komentari