Prolazno stabilnom vremenu već se nazire kraj, od utorka niz nestabilnih dana s čestim obilnim oborinama

88
kiša

Vrijeme bez stabilizacije, tako se ukratko može opisati ono što nas očekuje idućih dana što se vremenskih prilika tiče, a za mnoge je ispravnije koristiti izraz neprilike. Prognostički modeli ucrtali su u svoje proračune obilne oborine, počevši već od drugog dijela utorka, a najmanje bi sve potrajalo, uz manje pauze, i do kraja tjedna. Neki odvažniji modeli slabije rezolucije čak idu toliko daleko da u kišnom ozračju ispraćaju i listopad, javlja IstraMet.

Ovakvu kišnu sinoptičku situaciju uzrokovala je ciklonalna aktivnost na Atlantiku, gdje se nalaze duboke ciklone, koje pružaju svoje doline do Sredozemlja, a ono potencijalno reagira stvaranjem novih tzv. sekundarnih ciklona, koje u jugozapadnoj visinskoj struji donose oblake i oborine i do naših krajeva.

U idućih 5 dana tako će ponovno najkišovitije biti šire riječko područje uz zapad Gorskog kotara, gdje će dobar dio oborina biti orografskog karaktera. Lokalno se vidi i preko 200 mm kiše.

Prvi korak u nastanku orografskih oborina je dolazak vlažnog zraka s mora zasićenog vlagom. Kada vlažni zrak naiđe na planinsku prepreku, npr. okolne planine oko Rijeke, zrak se prisilno podiže prema gore, smanjuje mu se tlak, a uzdizanjem se hladi. Hlađenje zraka dovodi do kondenzacije vodene pare u obliku kapljica ili kristala leda. Ova kondenzirana vlaga stvara oblake. Kada oblaci postanu dovoljno gusti i zasićeni vlagom, počinju ispuštati oborine. To je ujedno i razlog zašto najviše kiše padne na širem riječkom području te na zapadu Gorskog kotara.

Komentari